28/08/2022

geert

Gezond

minuten leestijd

15 redenen waarom citroenen super gezond voor je zijn!

Dat citroenen familie zijn van de sinaasappel en mandarijnen wist je misschien wel. Dat citroenen gezond is wist je waarschijnlijk ook al. Maar dat citroenen echt SUPERGEZOND zijn? Wist je dat al?

Hoewel de moderne geneeskunde veel heeft gedaan voor de mensheid, heeft het ervoor gezorgd dat veel mensen afhankelijk zijn van medicijnen, zelfs voor de eenvoudigste omstandigheden.

Er zijn veel natuurlijke remedies die kunnen worden gebruikt als alternatieve geneeskunde, die vaak gezonder zijn dan het nemen van medicijnen en zonder bijwerkingen.

Citroenwater kan bijvoorbeeld helpen bij verschillende gezondheidsproblemen. Je hebt misschien gehoord over de kracht van deze natuurlijke remedie, maar hoe goed weet je waar het eigenlijk waar het allemaal goed voor is?

ik heb 15(!) redenen dat je vanaf NU altijd een netje met citroenen in je winkelwagentje moet stoppen als jij  je boodschappen gaat halen.

1. Verkoudheid, griep en citroenen

Wanneer de winter komt en verkoudheid en de griep het beste van u begint te krijgen, kan citroenwater je helpen je veel beter te voelen zonder die pillen. Het draagt bij tot de instandhouding van de normale werking van het immuunsysteem tijdens en na zware lichamelijke inspanning

2. Spijsverteringsproblemen en citroen

Er zijn verschillende factoren die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken, maar ze zijn meestal gekoppeld aan onvoldoende maagsappen om het spijsverteringsproces te verwerken. Citroenen bevatten citroenzuur, dat de afscheiding van maagsappen stimuleert.

De meeste soorten spijsverteringsproblemen kunnen worden behandeld met een glas citroenwater.

citroenen gezond

3. Gewrichtspijn en citroen

Gewrichtspijn is een aandoening die veel voorkomt bij ouderen, hoewel een groot aantal jonge mensen dit ook kunnen ervaren. Een glas citroenwater helpt om urinezuur te verdunnen, waarvan de opbouw leidt tot pijn in de gewrichten.

4. Nierstenen en citroen

Nierstenen zijn een pijnlijke aandoening die veel ongemak kan veroorzaken. Er zijn medische ingrepen die het probleem kunnen oplossen, maar het drinken van een glas citroenwater kan je vaak helpen er mee om te gaan. Citroenen bevatten citraat, een chemische stof die voorkomt dat calciumstenen worden gevormd.

Citraat kan ook helpen bij het afbreken van kleine stenen en elke dag een glas citroenwater helpt nierstenen voorkomen en verwijderen.

5. Pijnlijke galblaas? gebruik citroenen!

Er zijn verschillende factoren die pijnlijke galblaas kunnen veroorzaken, waaronder galstenen, ontstekingen, galslib en andere. Je kunt dit probleem ook ervaren wanneer je een zware maaltijd eet. Door de gal te verdunnen, lossen de galstenen op.

Van citroenen is bewezen dat ze de galproductie stimuleren, verdikte gal verdunnen en galstenen helpen oplossen.

6. Gewichtsproblemen

Citroenwater helpt je af te vallen. Veel mensen worstelen om af te vallen en het drinken van citroenwater is een eenvoudige manier om je kansen op afvallen te verbeteren. Citroenwater kan:

  • Hongergevoel verminderen
  • Hydratatie ondersteunen
  • De stofwisseling stimuleren
  • Gewichtsverlies versnellen

Wanneer je voldoende water drinkt, inclusief citroenwater en goed gehydrateerd blijft  helpt dit om het vasthouden van water te verminderen wat symptomen zoals een opgeblazen gevoel, wallen en gewichtstoename kan veroorzaken.

7. Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging komt vaker voor bij mensen die veel reizen. De ontstekingsremmende, antivirale en antibacteriële eigenschappen in citroenen kunnen de pijn verlichten en infecties bestrijden. Het zuur in citroenen kan ook helpen de bacteriën te doden die voedselvergiftiging veroorzaken.

Het kan alles zijn wat je nodig hebt, of je kunt het als een noodinterventie nemen tot dat er verdere hulp komt.

citroenen gezond

8. Hoge bloeddruk

Citroenwater reinigt het bloed en verzacht de bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt. Het is gebleken dat één citroen per dag de hoge bloeddruk met 10 procent kan verlagen.

9. Brandend maagzuur en citroen

Brandend maagzuur is een aandoening van het maagdarmstelsel. Hoewel citroensap zuur is, hebben kleine hoeveelheden gemengd met water een alkaliserend effect wanneer het wordt verteerd. Dit kan helpen het zuur in uw maag te neutraliseren. Het kan nodig zijn om de oorzaak van brandend maagzuur op de lange termijn te behandelen.

Het drinken van een glas citroenwater kan in veel gevallen direct al helpen om verlichting te geven.

10. Acne en citroen

Acne is een huidaandoening die veel (jongere) mensen treft. Het is ook verbonden met een hoge zuurgraad in het lichaam. Citroenwater heeft een alkaliserend effect en helpt acne  te verminderen.

Dep een beetje citroensap op het puistje, dit hoef je niet af te spoelen. Citroen droogt puistjes uit en maakt ze kleiner. Maar pas op: was het van je gezicht voor je in de zon gaat, anders kan dit stukje huid gebleekt worden.

11. Fibromyalgie

Fybromyalgie is een aandoening die zich manifesteert in de vorm van pijn gevolgd door vermoeidheid, slaap en stemmingswisselingen. Hoewel de aandoening best bij veel mensen voorkomt, kan dit worden veroorzaakt door infecties en lichamelijk of emotioneel trauma.

Medische en zelfzorg worden aanbevolen zoals een glas citroenwater kan de symptomen altijd verbeteren; het is nog effectiever in combinatie met fysiotherapie.

12. Onbalans van het immuunsysteem

Wanneer je immuunsysteem zich in een onevenwichtige toestand bevindt, ben je veel vatbaarder voor ziekten en infecties. Er zijn verschillende omstandigheden die dit kunnen veroorzaken, waaronder ongezonde voeding.

Een glas citroenwater kan uw immuunsysteem een boost geven dankzij de overvloedige toevoer van vitamine C. Het stimuleert ook de lever om gifstoffen vrij te maken en houdt het lichaam in een evenwichtiger toestand.

13. Citroenen en ontstekingen

Normaal gesproken maakt een ontsteking deel uit van de manier waarop het lichaam op problemen reageert. Hoewel de eerste reactie nuttig kan zijn, is ontsteking vaak gekoppeld aan problemen zoals pijn of zelfs ernstige problemen zoals kanker.

Een eenvoudige manier om voor ontstekingen te zorgen is door citroenwater te drinken, omdat het sterke ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
Citroen is ook effectief in het omgaan met vele andere gezondheidsproblemen.

Het toevoegen van een glas citroenwater aan je dagelijkse routine kan enorm helpen je gezondheid te verbeteren en te genieten van het algehele welzijn.

14. Bloedarmoede

Bloedarmoede wordt vaak veroorzaakt door een ijzertekort. Citroenen bevatten geen indrukwekkende hoeveelheid ijzer, maar zijn wel zeer rijk aan vitamine C en citroenzuur. Deze twee stoffen zorgen ervoor dat ons lichaam ijzer uit andere voeding beter kan opnemen.

15. Verlichting van allergieën

Citroenen laten allergieën weliswaar niet verdwijnen, maar ze helpen wel bij het verlichten van de symptomen. Dit is met name te danken aan de fytonutriënt hesperetin die in citroenen zit. Deze stoffen kunnen verlichting bieden bij jeuk, als gevolg van een allergie.

Is citroensap uit een flesje gezonder?”

Als je kijkt naar citroensap uit een flesje zijn er twee soorten te onderscheiden: vers sap en sap uit een concentraat. Dit laatste is vele malen sterker dan alleen het sap en vaak worden er ook nog conserveringsmiddelen aan toegevoegd. het zelf persen raad ik altijd aan, dan weet je zeker wat je in huis haalt!

Vallen citroenen onder Superfood?

Wanneer je kijkt wat er allemaal inzit: vitamine C, vitamine B, citroenzuur, kalk, flavonoïden, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vezels.. Dan mogen citroen best wel op het lijstje van superfood toch?

Zijn citroen goed voor je huid?

Vitamine C heeft als eigenschap dat het een positief effect heeft op je huid. Echter, de dosis in citroenwater is niet genoeg om dit effect te bewerkstelligen. Je kunt beter twee stuks fruit per dag gaan eten!

.Ik hoop dat je nu er achter bent gekomen waarom citroenen zo gezond zijn. Onvoorstelbaar toch dat zo’n klein geel stukje fruit zoveel gezondheidsvoordelen heeft toch?

Disclaimer: dit artikel dient alleen ter informatie en is geen vervanging voor professioneel medisch advies

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!