Wat is Sashimi?
Sashimi is een Japans gerecht dat bestaat uit zeer verse rauwe vis of vlees dat in dunne stukjes wordt gesneden. Traditioneel wordt het geserveerd met sojasaus en wasabipasta, maar ook vaak met gember.
Sashimi is eigenlijk een soort sushi. Het is rauwe vis die in dunne plakjes is gesneden en zonder rijst wordt geserveerd.
Het woord 'sashimi' betekent 'doorboord lichaam' in het Japans, wat verwijst naar het feit dat het voedsel in dunne plakjes wordt gesneden.
Sashimi wordt vaak gemaakt met rauwe vis, maar het kan ook worden gemaakt met ander vlees zoals rundvlees of schaaldieren zoals inktvis of garnalen.
![zelf-leren-om-sashimi-te-maken-800x800 Zelf leren om sashimi te maken? 7 belangrijke stappen die je moet toepassen!](https://24taste.nl/wp-content/uploads/2022/10/zelf-leren-om-sashimi-te-maken-800x800-2.webp)
Waar komt sashimi vandaan
Het werd voor het eerst ontwikkeld door boeddhistische monniken in de 6e eeuw na Christus door verse vis in azijn en zout te bewaren.
Koop de beste kwaliteit vis die jij je kunt veroorloven
De beste kwaliteit vis voor sashimi is de meest verse en lekkerste. U moet de beste kwaliteit vis kopen die u zich kunt veroorloven.
Ook moet vis voor sashimi een vette vis zijn zoals zalm, tonijn, makreel maar ook haring is perfect.
Leestip: De beste Japanse messen kopen? Let hier dan op!
Snijd met precisie
De mensenhanden zijn niet gemaakt om rauwe vis te snijden. Ze zijn ontworpen om tools te gebruiken.
Een sushi-messenset kan een geweldige aanvulling zijn op uw keuken, omdat het het snijden van sashimi gemakkelijker en nauwkeuriger zal maken.
Een goede set sushimessen moet een scherp mes met rechte randen hebben, een spitse punt en een rand die van het lichaam af staat. Deze hoek voorkomt dat vissen aan het mes blijven kleven bij het doorsnijden.
De messen in de set moeten ook verschillende lengtes en diktes hebben, zodat ze voor verschillende soorten sneden kunnen worden gebruikt. De langere worden gebruikt voor grotere stukken zoals tonijn, terwijl kortere voor kleinere stukken zoals garnalen of octopustentakels.
De messen moeten gemaakt zijn van hoogwaardig roestvrij staal met een harde, niet-poreuze lemmet
Lees ook: De beste Japanse messen voor je sushi en sashimi
Wat is een populair type sashimi?
De tonijn is de meest populaire sashimi omdat het een rijke smaak en textuur heeft. Zalm daarentegen heeft een lichtere textuur en smaak.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het eten van sashimi?
Sashimi is een Japanse lekkernij bestaande uit dun gesneden, rauwe vis of vlees. De gezondheidsvoordelen van sashimi zijn dat het een grote hoeveelheid omega-3-vetzuren bevat, die goed zijn voor het hart en de hersenen.
![zelf-leren-om-sashimi-te-maken-800x800-1 Zelf leren om sashimi te maken? 7 belangrijke stappen die je moet toepassen!](https://24taste.nl/wp-content/uploads/2022/10/zelf-leren-om-sashimi-te-maken-800x800-1.webp)
Het levert ook een grote hoeveelheid vitamine B12, wat belangrijk is voor de werking van het zenuwstelsel.
Wat zijn de beste soorten vis om te gebruiken voor sashimi?
Veel mensen weten niet dat er verschillende soorten vis zijn die je goed kunt gebruiken voor sashimi. Zalm is bijvoorbeeld een goede keuze omdat het een stevige structuur heeft en smaakvol is.
Zalm heeft ook een prachtige roze kleur die leuk staat op het bord. Tonijn is een andere vis die goed werkt voor sashimi omdat hij een rijke, rode kleur heeft en erg mals is.
Sushichefs gebruiken meestal voor hun sashimi gerechten:
- Zalm
- Tonijn
- makreel
De lekkerste sashimi maken?
Op cooking academy leer je het van echte chefs die weten hoe het moet. Online videolessen zodat je thuis kunt leren sashimi te maken!
7 belangrijke stappen die je moet toepassen om sashimi te maken
1 - Ga naar de visboer, niet naar de supermarkt..
Vraag uw visboer een paar dagen voordat u de vis nodig heeft, zodat ze tijd hebben om verse vis binnen te krijgen. Of ga naar een horeca groothandel. Het kan moeilijk zijn om te onthouden waar uw vis vandaan komt - vraag de visboer altijd hoe de visomstandigheden waren voor de vissoort die je koopt en of het veilig is om rauw te eten.
2 - Houd vis goed koud
Desnoods op ijs zodat het supervers blijft. Ook al heb je de vis misschien al in dunne stukjes gesneden en moet je nog even wachten voordat je hem serveert, zorg dan voor een ijspack of een koelelement.
3 - Kun je niet goed overweg met scherpe messen?
Vraag de visboer om de vis voor je klaar te maken. De visboer weet precies hoe ze het het beste kunnen bereiden en kunnen je vertellen waar het vandaan komt.
Voel je nog de druk om zelf dingen van de grond te krijgen? Neem een superscherp koksmes en oefen van te voren Deze video workshop laat je zien hoe het moet!
4 - Tonijn en zalm staan erom bekend dat ze rauw worden geserveerd
Je kunt ook andere soorten vis op die manier bereiden en serveren, bijvoorbeeld makreel, octopus, dorade of zeebaars.
5 - Kleed je sashimi een beetje aan
Geniet van heerlijke bijgerechten zoals radijs, daikon, tuinkers, yuzu (een citrusvariëteit) of Japanse ponzusaus. Of als je experimenteel bent: eetbare bloemen!
6 - Presentatie is alles
Vooral als het gaat om de Japanse keuken. Leg alles op een mooi, liefst langwerpig en hoekig bord en zorg voor geschikte kommen voor de sojasaus. Je hoeft echt geen honderden euro's uit te geven; bij veel webshops en winkels heb je een geweldige grote en ruim opgezette keuze.
7 - Vergeet de eetstokjes niet!
Bekijk op bol.com:
![sushi-servies-550x579 zzelf sushi of sashimi maken](https://24taste.nl/wp-content/uploads/2022/10/sushi-servies-550x579-1.webp)
Bekijk deze sushi en sashimi box op bol.com
Aan tafel! Welke wijn serveer je bij sashimi?
Als het gaat om het combineren van wijn met sashimi, komt er veel bij kijken. Het belangrijkste is om de smaken van het gerecht niet te overheersen met een krachtige of zware wijn.
De beste manier om de perfecte wijn voor dit gerecht te kiezen, is door er een te vinden die fris en licht is, maar toch de smaak van het eten aanvult zonder te zoet te zijn.
Een goede keuze is een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een off-dry Riesling.
Past er ook een salade bij sashimi?
Mensen vragen vaak of een salade goed past bij sashimi. Het antwoord is ja. Een salade past goed bij sashimi omdat het een fris, licht gerecht is.
Het zal de rijkdom van de sashimi zijn, die kan worden gecompenseerd door de lichtheid van de salade.
Hoe lang kun je sashimi bewaren?
De algemene regel is dat je sashimi binnen een uur na bereiding moet consumeren. Als je het 2-3 uur wilt bewaren, moet het in de koelkast worden bewaard bij 4 graden Celsius of lager.
Gedurende 4-6 uur moet de temperatuur 3 graden Celsius of lager zijn en gedurende 6-8 uur moet het bij 2 graden Celsius of lager worden bewaard.
hoeveel sashimi serveer je per persoon?
Dit is een vraag die door veel mensen is gesteld. Het antwoord op deze vraag hangt af van het soort sashimi en het aantal mensen dat je bedient.
Persoonlijk zou ik het nooit als hoofdgerecht eten maar als voorgerecht of bij de borrel. Niet te veel, maar ook niet te weinig is mijn advies!
Zelf leren om Sushi te maken?
Cooking Academy heeft een hele gave workshop ontwikkeld waar jij straks leert om een echte sashimi chef te worden. In een videoreeks leer je:
- Praktijkdemo: Vis snijden voor sashimi
- Sushicollege: Vis snijden voor sashimi
- Praktijkdemo: Sashimi van griet
- Praktijkdemo: Sashimi van makreel
- Praktijkdemo: Sashimi van zalm
- Praktijkdemo: Sashimi van zeebaars
- Praktijkdemo: Oesters openen
- Sushicollege: Sushi etiquette
Ontdek de geheimen en tips van het bereiden van lekkere, verse sashimi van professionele koks die je laten zien hoe het moet.
Na deze workshop kun je je gasten de rest van je leven de beste kwaliteit sashimi serveren. Je begrijpt en voorspelt wat het resultaat zal zijn en dat betekent weer dat je kunt sturen op je uiteindelijke doel
De lekkerste sashimi maken?
Op cooking academy leer je het van echte chefs die weten hoe het moet. Online videolessen zodat je thuis kunt leren sashimi te maken!