27/11/2022

geert

Gezond

minuten leestijd

Wat zegt de kleur van urine over je gezondheid?

De kleur van je urine kan een nuttige indicator zijn voor je gezondheid. Het kan je aanwijzingen geven over je vochtgehalte, je eetpatroon en zelfs je algemene gezondheidstoestand.

Hoewel urine meestal een gezonde, lichtgele kleur heeft, zijn er momenten dat de urine andere kleuren kan aannemen.

Deze kleuren kunnen variëren van donkergeel tot bijna oranje, en alles daartussenin. Dus, wat betekenen de verschillende kleuren van urine? Laten we dat eens nader bekijken.

Wat de kleur van urine zegt over je gezondheid 

De kleur van je urine kan je veel vertellen over je gezondheid. Als je urine bijvoorbeeld donker is, kan dat een teken van uitdroging zijn. Als je urine rood is, kan dat een teken zijn van een urineweginfectie. De kleur van de urine kan ook beïnvloed worden door je eetpatroon.

Als je bijvoorbeeld veel bieten eet, kan je urine rood worden. 

Donkere urine

Als je urine donker is, kan dat een teken van uitdroging zijn. Als je uitgedroogd bent, heeft je lichaam niet genoeg vocht om goed te functioneren. Hierdoor kan je urine donkerder worden. Als je uitgedroogd bent, kun je ook een droge mond hebben, je dorstig voelen, hoofdpijn hebben, of je moe voelen.

Rode urine

Als je urine rood is, kan dat een teken zijn van een urineweginfectie (UTI). Een UTI ontstaat wanneer bacteriën de urinewegen binnendringen en een infectie veroorzaken. UTI's komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Andere symptomen van een UTI zijn een branderig gevoel bij het plassen, vaak plassen, of troebele urine.

Oranje urine

Als je urine oranje is, kan dat een teken zijn van een leverziekte. De lever is verantwoordelijk voor het filteren van gifstoffen uit het bloed. Als de lever ziek is, kan hij gifstoffen minder goed filteren, waardoor ze zich in het lichaam kunnen ophopen.

Symptomen van een leverziekte zijn

 • vermoeidheid
 • vergeling van de huid en ogen (geelzucht)
 • donkere urine
 • pijn in de rechter bovenbuik. 

Hoe herken je uitdroging 

Uitdroging is de meest voorkomende oorzaak van donkere urine. Als het lichaam uitgedroogd is, proberen de nieren water te sparen door minder urine te produceren. Hierdoor kan de urine donkerder lijken. Uitdroging kan er ook voor zorgen dat de urine een sterke geur heeft. Als je uitgedroogd bent, kun je ook andere symptomen ervaren, zoals:

 • droge mond
 • duizeligheid vermoeid
 • hoofdpijn
 • spierkrampen  

Als je denkt dat je misschien uitgedroogd bent, is het belangrijk om veel te drinken, vooral water. Je moet ook cafeïnehoudende dranken, alcohol en suikerhoudende dranken vermijden.

wat zegt de kleur van urine over je gezondheid

Hoe herken je nierproblemen 

Nierproblemen kunnen ook donkere urine veroorzaken. Als de nieren niet goed functioneren, kunnen ze mogelijk niet alle afvalstoffen uit het bloed verwijderen. Deze afvalstoffen kunnen zich ophopen in de urine en ervoor zorgen dat die donkerder lijkt. Nierproblemen kunnen ook andere symptomen veroorzaken, zoals:

 • Hoge bloeddruk. 
 • Zwellen in de benen, enkels of voeten
 • Vaker urineren
 • vermoeid
 • Overgeven
 • Verlies van eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Buikpijn 

Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om naar een arts te gaan, zodat die kan vaststellen of je een nierprobleem hebt. 

Leestip: Is teveel zout nu echt zo slecht voor je?

Hoe de kleuren van urine te interpreteren 

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de kleur van je urine door veel factoren kan worden beïnvloed, zoals je eetpatroon, medicijnen en uitdroging.

Als je je zorgen maakt over de kleur van je urine, neem dan contact op met je arts. Die kan je helpen de oorzaak vast te stellen en zo nodig een behandeling geven. 

conclusie

De kleur van je urine kan een belangrijke indicator zijn voor je gezondheid. Als je merkt dat je urine een andere kleur heeft dan normaal, is het belangrijk om een medisch deskundige te raadplegen om de oorzaak vast te stellen.

De kleur van de urine kan door veel factoren worden beïnvloed, waaronder voeding, medicijnen en uitdroging. Daarom is het belangrijk om bekend te zijn met wat voor jou normaal is.

Als je je zorgen maakt over de kleur van je urine, raadpleeg dan een medisch deskundige om de oorzaak vast te stellen.


Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>

geert louters 24Taste

Anderen bekeken ook:

>