Krijg je door stress extra buikvet?


Krijg je door stress extra buikvet?

Het is niet altijd eerlijk in het leven. De één is hartstikke slank en eet heel erg veel, de ander is dik en eet niet zoveel.

Maar wat heeft nu eigenlijk stress te maken met buikvet? Meer dan je denkt.

Cortisol zorgt ervoor dat ons lichaam gevaarlijke en inspannende situaties aan kan en dienen je vetreserves om extra energie te kunnen leveren. Chronische stress zorgt voor extra aanmaak van cortisol en dat stuurt vet richting de buikstreek.

Door cortisol stijgt je bloedsuikerspiegel. En hoog cortisol leidt ook tot ‘snaaigedrag’, waardoor je zin krijgt in vette en suikerrijke voeding.

Stress en buikvet

Je begint met snoepen, je lichaam komt daardoor opnieuw in een stresstoestand, waardoor je nog meer cortisol aanmaakt. Zo ontwikkel je dus nog meer buikvet. In dat buikvet zitten bovendien vetcellen die de aanmaak van cortisol kunnen activeren.

De gevoeligheid voor cortisol verschilt per persoon. Met een beetje pech kom je terecht in een vicieuze cirkel die in duizelingwekkend tempo naar obesitas leidt.

Is er een oplossing om minder stress te hebben?

Er zijn veel dingen die mensen kunnen doen om de hoeveelheid stress in hun leven te verminderen. Enkele stressverminderende technieken zijn lichaamsbeweging, ontspanning en positief denken.

Er zijn ook veel nuttige stressverminderende producten op de markt.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat iedereen stress op een andere manier ervaart, dus wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Uiteindelijk is het aan de persoon om uit te zoeken wat voor hem of haar het beste werkt als het gaat om het verminderen van stress.

Stress is niet altijd slecht. Het kan ons motiveren en ons dingen laten doen die we anders niet zouden hebben gedaan. Maar het kan ook overweldigend zijn en ons leven zuur maken als het niet goed wordt beheerd.

Sommige mensen geloven dat stress voortkomt uit de dingen in onze omgeving die angst veroorzaken, zoals deadlines op het werk, financiële zorgen of relatieproblemen. Andere mensen geloven dat het van binnenuit komt - van ons lichaam dat reageert op een stressvolle gebeurtenis of situatie door hormonen en adrenaline in de bloedbaan af te geven, waardoor we ons angstig of gestrest voelen

mindfulness in je dagelijkse leven

happy met Yoga, stressvrij door het leven