09/10/2022

geert

Gezond

minuten leestijd

Is roggebrood gezond? 10 gezondheidsvoordelen op een rijtje!

Eet je wel eens roggebrood? Wil je weten of roggebrood gezond is? Lees dan snel verder!

Roggebrood is vooral bekend om zijn aparte smaak en geur. Dit maakt het niet bij iedereen even geliefd. Je moet er van houden dus.

Is roggebrood gezond? Jazeker!

Roggebrood bestaat enkel uit rogge, zout, water en gist of zuurdesem. Verder geen rare ingrediënten
. Je hoort nog steeds heel erg vaak dat brood eten en afvallen niet samen gaan. Dit is het beeld dat veel mensen hebben van brood.

In het algemeen klopt dit maar ik ben het er niet altijd mee eens. voor roggebrood maak ik een uitzondering. De meeste broodsoorten zitten boordevol koolhydraten. Die koolhydraten zorgen voor een hogere bloedsuikerspiegel en dát zorgt er weer voor dat je snel aankomt. En vooral de tarwe in brood is voor veel vrouwen een probleem.

Roggebrood bevat van nature langzame koolhydraten en is rijk aan voedingsvezels: ongeveer 16 gram vezels per 100 gram brood. Die vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten langzaam in je bloed worden opgenomen, waardoor je suikerspiegel minder hoog is.

Het eten van volle granen, zoals rogge, zorgt voor een lager vetpercentage, mooi meegenomen toch?

Nog meer gezondheids voordelen van roggebrood

Nu we weten dat roggebrood gezond is ben je zeker ook nieuwsgierig naar de andere gezondheidsvoordelen.

Als het om brood gaat, zijn er zoveel verschillende soorten om uit te kiezen. Maar, als je op zoek bent naar een brood dat zowel lekker als voedzaam is, kun je niet verkeerd gaan met roggebrood.

Roggebrood is een goede bron van vezels.

Vezel is een belangrijke voedingsstof die je helpt regelmatig te blijven en ook kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Roggebrood is een goede bron van zowel oplosbare als onoplosbare vezels.

Roggebrood bevat weinig calorieën.

Als je op je gewicht let, zul je blij zijn te weten dat roggebrood relatief weinig calorieën bevat. Een snee roggebrood bevat ongeveer 70 calorieën, vergeleken met ongeveer 110 calorieën in een snee witbrood.

Roggebrood is een goede bron van hele granen. 

Volle granen zijn om een aantal redenen belangrijk. Ze kunnen het risico op hartziekten en beroertes helpen verminderen, en ze zijn ook een goede bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Roggebrood bevat veel eiwitten. 

Eiwit is essentieel voor de opbouw en het herstel van spierweefsel. Het kan je ook helpen om je langer voller te voelen, wat handig is als je probeert af te vallen.

Roggebrood is hoog in vitaminen en mineralen.

Roggebrood is een goede bron van verschillende vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, magnesium en selenium. 6. Roggebrood kan helpen de spijsvertering te verbeteren. De vezels in roggebrood kunnen helpen om je spijsvertering soepel te laten verlopen. Bovendien kan het melkzuur in roggebrood de groei van gezonde darmbacteriën helpen bevorderen.

Roggebrood kan helpen de bloeddruk te verlagen. 

Het magnesium en kalium in roggebrood kunnen helpen de bloeddruk te verlagen. 

Roggebrood kan helpen de gezondheid van het hart te verbeteren.

De vezels, magnesium en kalium in roggebrood kunnen allemaal helpen om de gezondheid van het hart te verbeteren.

Roggebrood smaakt heerlijk!

Roggebrood is niet alleen goed voor je, maar het smaakt ook geweldig! Het heeft een licht nootachtige smaak die goed combineert met allerlei beleg. Dus, daar heb je het! 

Roggebrood bevat minder koolhydraten

Donker roggebrood bevat minder koolhydraten dan volkorenbrood. Goed om te weten voor mensen met diabetes, maar ook voor wie graag op de kilo’s let. Koolhydraten verhogen namelijk je bloedsuikerspiegel.

Meer voedingsvezels

Roggebrood bevat meer voedingsvezels dan volkorenbrood.  Met 100n gram roggebrood krijg je 8,3 gram vezels binnen. Met 100 gram fijn volkorenbrood is dat 6,6 gram.

Roggebrood zorgt voor een vol gevoel

Heb je drang om te snaaien? pak dan een plakje roggebrood. door de vezels zit je snel vol.

Een bron van vitamine B6

Roggebrood is een grote bron van vitamine B6. Het bevat zelfs 2 keer zoveel vitamine B6 als volkorenbrood

Roggebrood gezond? De conclusie

Je kunt gerust wat vaker roggebrood eten, maar kies ook eens voor speltbrood. Zo krijg je alle belangrijke vitaminen en mineralen binnen!

Wil je iedere dag gezond eten? Dan is het boek 50 recepten in 30 minuten misschien wel iets voor je. 50 recepten in 30 minuten is opgebouwd uit verschillende modules. Het bevat recepten voor ontbijt, tussendoortjes, lunch, avondeten en desserts

Korter in de keuken, maar wel gezond eten?

Ga snel naar de speciale kortingspagina van 50 recepten in 30 minuten!

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!