Is roggebrood gezond? Kun je er van afvallen?
05 juli 2020 
in Gezond
2 min. leestijd

Is roggebrood gezond? Kun je er van afvallen?

Eet je wel eens roggebrood? Wil je weten of roggebrood gezond is? Lees dan snel verder!

Roggebrood is vooral bekend om zijn aparte smaak en geur. Dit maakt het niet bij iedereen even geliefd. Je moet er van houden dus.

Is roggebrood gezond? Jazeker!

Roggebrood bestaat enkel uit rogge, zout, water en gist of zuurdesem. Verder geen rare ingrediënten. Je hoort nog steeds heel erg vaak dat brood eten en afvallen niet samen gaan. Dit is het beeld dat veel mensen hebben van brood.

In het algemeen klopt dit maar ik ben het er niet altijd mee eens. voor roggebrood maak ik een uitzondering. De meeste broodsoorten zitten boordevol koolhydraten. Die koolhydraten zorgen voor een hogere bloedsuikerspiegel en dát zorgt er weer voor dat je snel aankomt. En vooral de tarwe in brood is voor veel vrouwen een probleem.

Roggebrood bevat van nature langzame koolhydraten en is rijk aan voedingsvezels: ongeveer 16 gram vezels per 100 gram brood. Die vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten langzaam in je bloed worden opgenomen, waardoor je suikerspiegel minder hoog is.

Het eten van volle granen, zoals rogge, zorgt voor een lager vetpercentage, mooi meegenomen toch?

Nog meer gezondheids voordelen van roggebrood

Nu we weten dat roggebrood gezond is ben je zeker ook nieuwsgierig naar de andere gezondheidsvoordelen.

Roggebrood bevat minder koolhydraten

Donker roggebrood bevat minder koolhydraten dan volkorenbrood. Goed om te weten voor mensen met diabetes, maar ook voor wie graag op de kilo’s let. Koolhydraten verhogen namelijk je bloedsuikerspiegel.

Meer voedingsvezels

Roggebrood bevat meer voedingsvezels dan volkorenbrood.  Met 100n gram roggebrood krijg je 8,3 gram vezels binnen. Met 100 gram fijn volkorenbrood is dat 6,6 gram.

Roggebrood zorgt voor een vol gevoel

Heb je drang om te snaaien? pak dan een plakje roggebrood. door de vezels zit je snel vol.

Een bron van vitamine B6

Roggebrood is een grote bron van vitamine B6. Het bevat zelfs 2 keer zoveel vitamine B6 als volkorenbrood

Roggebrood gezond? De conclusie

Je kunt gerust wat vaker roggebrood eten, maar kies ook eens voor speltbrood. Zo krijg je alle belangrijke vitaminen en mineralen binnen!

Wil je iedere dag gezond eten? Dan is het boek 50 recepten in 30 minuten misschien wel iets voor je. 50 recepten in 30 minuten is opgebouwd uit verschillende modules. Het bevat recepten voor ontbijt, tussendoortjes, lunch, avondeten en desserts

Korter in de keuken staan maar wel gezond eten? Ga snel naar de speciale kortingspagina van 50 recepten in 30 minuten!

Over de schrijver
Hoi!, Geert hier! Wat supertof dat je op 24Taste bent beland.Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. Ik ben stapelgek op alles wat lekker en gezond is."Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Meer informatie
Nobel vlees, dat ga je zeker proeven