Langzame koolhydraten: Wat is dat precies?

Als je een koolhydraatarm dieet volgt, schrap je alle suikerhoudende, bewerkte voedingsmiddelen die snel tot suiker worden afgebroken en in je bloedbaan worden opgenomen. In plaats daarvan kies je voor het eten van langzame koolhydraten - die welke langzaam worden afgebroken en in je systeem opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Een vol gevoel bij langzame koolhydraten 

Er zijn veel voordelen aan het kiezen van langzame koolhydraten boven snelle koolhydraten. Langzame koolhydraten helpen je langer een vol gevoel te geven, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en de insulinerespons, en bevorderen gewichtsverlies.

Als je probeert af te vallen, is het belangrijk voedingsmiddelen te kiezen die je helpen je verzadigd te voelen en die voorkomen dat je tussen de maaltijden door gaat snacken. Langzame koolhydraten doen precies dat - ze helpen je om je langer voller te voelen, zodat je minder snel naar een suikerhoudend tussendoortje grijpt of je overgeeft aan ongezonde verlangens.

Insuline

Langzame koolhydraten helpen ook om de bloedsuikerspiegel en de insulinerespons te stabiliseren. Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt - als de bloedsuikerspiegel piekt, komt insuline vrij om de niveaus weer omlaag te brengen. Als je veel snelle koolhydraten eet, zal je bloedsuiker vaker pieken en komt er ook vaker insuline vrij.

Diabetes

Dit kan leiden tot insulineresistentie, wat een belangrijke factor is bij gewichtstoename en diabetes type II. Het eten van langzame koolhydraten helpt op een paar verschillende manieren om gewichtsverlies te bevorderen. Ten eerste helpen ze, zoals hierboven vermeld, de bloedsuikerspiegel en de insulinerespons te stabiliseren, wat kan leiden tot een verminderde calorie-inname.

Ten tweede helpen ze hongergevoel en trek te verminderen, wat weer tot een verminderde calorie-inname leidt. En tenslotte bevorderen ze de aanmaak van verzadigingshormonen, die je hersenen vertellen dat je vol zit en helpen de voedselopname te verminderen.

Dus, als je wilt afvallen, is het wegsnijden van de snelle koolhydraten en in plaats daarvan kiezen voor langzame koolhydraten een geweldige manier om je te helpen je doelen te bereiken.

Succesvol afvallen met een koolhydraatarm dieet?

Start nu net als duizenden anderen met het koolhydraatarm 50 dagen programma