Zelf  de allerlekkerste spareribs bereiden? Dit is het allerbeste recept!
02 augustus 2021 
6 min. leestijd

Zelf de allerlekkerste spareribs bereiden? Dit is het allerbeste recept!

Eén van de lekkerste gerechten van de BBQ is bij mij spareribs. En dan helemaal als ze “fall of the bone”, oftewel als ze bijna van het botje afvallen. Om de allerlekkerste spareribs te bereiden moet je het kunstje even doorhebben.

Heb je  het kunstje eenmaal door dan kan je ook de lekkerste spareribs bereiden! In dit uitgebreide artikel lees je dan ook alles over hoe jij de allerlekkerste spareribs kunt bereiden zodat jij straks de expert kunt worden.

Waar komen spareribs vandaan?

Spare heeft niets te maken met het Engelse spare, dat reserve of overtollig betekent. De naam ‘spareribs’ heeft is afgeleid van het Oudnederlandse/Duitse woord ribbesper, voor ‘rib aan het spit’.

De Engelsen namen dat over, husselden het wat door elkaar en de spelling werd aangepast in het Engels. Het woord sparerib vloog weer de Noordzee over en zo gebruiken we in Nederland een Engels gespeld woord voor een woord dat hier ooit is ontstaan.

Spareribs worden gesneden uit het onderste gedeelte van de ribben en het borstbeen van het varken, net boven de buik.

lekkerste spareribs

Hoeveel spareribs reken je per persoon?

Het is vaak lastig om in te schatten hoeveel spareribs je per persoon moet rekenen.

  • Eet je het als maaltijd?
  • Zijn het echte vleesliefhebbers?
  • Is het een onderdeel van een complete BBQ?

Als je het als maaltijd eet reken dan op ongeveer 450 gram per persoon. Is het een onderdeel van een BBQ dan kun je best wat minder doen. Tenzij je de lekkerste spareribs ooit gaat bereiden, dan weet ik haast wel zeker dat 450 gram per persoon te weinig zal zijn!

Waarom moet je spareribs ontvliezen?

Wanneer je zelf spareribs gaat bereiden dan is het aller belangrijkste dat je een goede kwaliteit vlees koopt. Aan de achterzijde van de spareribs bevindt zich altijd een vlies. Zorg ervoor dat je deze voor de bereiding verwijderd.

Als je het vliesje verwijderd van te voren dan kan je rub en/of marinade beter in het vlees trekken. De spareribs worden dan ook minder snel taai.

Hoe ontvlies je spareribs?

Het is helemaal niet moeilijk om spareribs te ontvliezen.

Spareribs ontvliezen is gelukkig helemaal niet moeilijk om te doen. Je steekt een scherp voorwerp  onder het vlies en je trekt het er zo af. Eventueel kun je een stukje keukenpapier gebruiken voor meer grip.

Hoe kun je spareribs de juiste smaak geven?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk om je ultieme spareribs een heerlijke smaak te geven. Hiervoor heb je drie dingen nodig:

  1. een rub
  2. Een marinade (saus
  3. Goede kwaliteit vlees

Een rub is een kruidenmengsel die de basis gaat vormen voor je allerlekkerste spareribs. De rub gebruik je in het beginstadium en de marinade (saus) in het eindstadium.

Wat is de beste bereidingswijze voor spareribs?

Er zijn mensen die spareribs eerst gaan koken. Persoonlijk vind ik dit doodzonde. Je bent eigenlijk bouillon aan het trekken. Het allerbeste is om spareribs de tijd te gaan geven. Ik hanteer altijd de 3-2-1 methode. Op deze manier worden je spareribs magisch lekker!

Wat is de 3-2-1 methode om spareribs te bereiden?

De getallen 3-2-1 geven de tijd aan die je met iedere bereidingsstap bezig bent. Je bent dus 6 uur bezig om je spareribs te bereiden. Dit klinkt lang, maar ik hoop dat jij je niet laat afschrikken. Als je eenmaal de temperatuur in je BBQ  (kamado) onder controle hebt hoef je  eigenlijk 6 uur niets te doen.

De tijden zijn echter richttijden. Ieder varken is uniek en bij het ene soort varkensvlees gaat het korten of langer duren.

3 uur lang een rookmsaak aan je spareribs geven
De beste en allerlekkerste spareribs hebben een lichte rooksmaak. Ik rook daarom de spareribs ongeveer drie uur lang.

2 uur garen in de folie
Na de rooksessie leg ik de spareribs altijd in een aluminium bakje met een beetje appelsap. Deze dek ik af met aluminium folie. Het zuur in de appelsap zorgt ervoor dat de eiwit tverbindingen worden verbroken van het vlees wat ervoor zorgt dat de spareribs supermals gaan worden.

1 uur lakken en grillen
Het laatste uur van de bereiding leg je de spareribs op het rooster en smeer je ze ieder kwartier in met de marinade. De marinade gebruik je als laksaus en je ribs gaan dan een beetje karamelliseren.

Zo bereid je de allerlekkerste spareribs!

Nou… hier komt ie dan! Mijn recept hoe ik al jarenlang spareribs bereid. In de loop der jaren ben ik continu aan het aanpassen geweest, en je kunt eventueel zelf je draai aan dit recept gaan geven.

Sparerib rub:

  • ½ kopje bruine suiker
  • ¼ kopje gerookte paprika
  • 1 eetlepel grof gemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel koosjer zout
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper

Saus/marinade:

  • kopje ongezoet appelsap
  • ½ kopje sinaasappelmarmelade
  • ¼ kopje appelciderazijn

Verder nog:

  • aluminium folie
  • aluminium wegwerp ovenschaal
  • Een groep vrienden die sparerib liefhebbers zijn! 🙂
  • eiken snippers van goede kwaliteit

Bereidingswijze:

  1. Allereerst zorg je ervoor dat je een goede kwaliteit spareribs in huis hebt. De rub is waarschijnlijk iets te veel in dit recept, maar ik heb altijd een voorraadje in een weckpot staan.
  2. Zorg ervoor dat je de spareribs ontvliesd hebt
  3. smeer de spareribs in met een beetje mosterd wat je verdund hebt met wat olie. Op deze manier blijft de rub beter hechten op je spareribs.
  4. Wrijf de spareribs in met de rub. Dit mag best wel een beetje stevig erin worden gewreven.
  5. De overtollige rub schud je van de spareribs af
  6. Ga de spareribs roken op een lage temperatuur in je Kamado of andere BBQ. Als de kern van je spareribs de temperatuur van 75 graden hebben bereikt kun je dit proces eigenlijk wel beëindigen
  7. Stap 2: Giet een klein beetje appelsap in de aluminium bak en leg de spareribs hierop
  8. Plaats het terug in je bbq en laat dit wederom op een lage temperatuur garen.
  9. Kijk af en toe even of je eventueel nog wat appelsap moet toevoegen
  10. Nu komt de laatste stap, we gaan de spareribs grillen. Smeer ze in met de marinade en keer ze regelmatig om.
  11. Gebruik steeds de marinade als laksaus

Hoe kun jij een BBQ expert worden?

Goed leren omgaan met een BBQ is een kunst. Dit leer je  niet van de ene dag op de andere dag. Robert Verwey van Cooking Academy kan je leren hoe je uiteindelijk kunt toveren met een BBQ

Ik heb er een uitgebreide review over geschreven. Je kunt hier de review lezen.

10% korting op alle kookcursussen van de Cooking Academy?

Er zijn tientallen uitgebreide online kookcursussen te vinden op Cooking Academy. Ik heb van Robert Verwey een unieke kortingscode gekregen die de trouwe bezoekers van 24Taste mogen gebruiken.

Heb je interesse om een cursus te gaan volgen? Gebruik dan de kortingscode: 24TASTE10PROCENT

Bekijk hier alle online kook cursussen van Cooking Academy >>>>

 

Over de schrijver
Hoi!, Fijn dat je er bent! Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic is Geert Louters ook de drijvende kracht van 24Taste.nl. Stapelgek op alles wat lekker en gezond is. "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen" Wil je afvalllen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!