12 bijzondere wetenswaardigheden over bananen.
29 april 2022 
in Gezond
8 min. leestijd

12 bijzondere wetenswaardigheden over bananen.

We gaan het eens een keertje hebben over bananen! Dat Bananen gezond zijn wisten we wel. Bananen zijn zelfs één van ’s werelds gezondste fruitsoorten. 

Bananen zijn een handige, gezonde keuze als ontbijt of als tussendoortje. Ze voorzien je naast de 20 gram vezels per medium banaan van talloze belangrijke vitamines en mineralen.

In deze blog gaan we het niet over alle gezondheidsvoordelen hebben maar over bijzondere wetenswaardigheden over de lekkere gele rakker?

1- Er zijn meer dan 1000 soorten bananen

Whaaaat? Ja echt. 

Hoewel iedereen de vertrouwde Cavendish-bananen herkent, zijn er eigenlijk heel veel verschillende soorten – meer dan 1.000 zelfs! 

In verschillende delen van de wereld worden verschillende soorten bananen geteeld. 

Het type banaan dat je eet, wordt eigenlijk bepaald door waar je woont. 

De variëteit Cavendish wordt bijvoorbeeld het meest aangetroffen in Noord-Amerika en Engeland, terwijl de variëteit Gros Michel vaker voorkomt in Latijns-Amerika.

De diversiteit aan smaken en texturen op de fruitmarkt is verbazingwekkend. 

Met zoveel opties kan het moeilijk zijn om te kiezen welk type het beste is voor een bepaald gerecht. 

wetenswaardigheden over bananen

De Blue Java heeft bijvoorbeeld een romige, ijsachtige consistentie die perfect is voor bananenijs. Andere voorbeelden zijn de Black Macabu die zwart wordt als hij rijp is en de Nino die mild is en niet groeit

2- Een bananenboom is helemaal geen boom

Ik herinner me dat mensen het vroeger de "levensboom" noemden, maar de "bananenboom" is eigenlijk een plant! 

wetenswaardigheden bananen

Het kan zelfs uitgroeien tot de grootste plant op aarde! Op bananenplantages moeten de planten tot op de grond worden gesnoeid nadat ze vrucht hebben gedragen, en de hoofdstam die deze vrucht draagt, bevindt zich in een stam die is omhuld door bladeren. 

De bananenplant wordt vanwege zijn enorme omvang altijd als een boom beschouwd. Laten we het ontleden. 

De bananenplant is een gigantisch kruid dat trossen grote, groene bananen produceert. 

In de tropen worden de bladeren van de bananenplant gebruikt als dekblad voor gestoomde rijst- en visgerechten, terwijl ze in Jamaica worden gebruikt als borden om eten op te serveren. 

3- Bananen zijn… bessen!

Gek feit: bananen zijn niet alleen botanisch fruit, het zijn technisch ook bessen. Ze komen van een niet-vlezige vrucht (ja, bananen worden als veganistisch beschouwd!) die meer dan één eierstok heeft, wat betekent dat ze afkomstig zijn van een enkele bloem. We willen altijd de details weten!

4- Van bananen kun je kleding maken.

Mensen in Okinawa,  maken en dragen al eeuwenlang kimono's van bananenvezel. 

Deze kleding is zowel sterk als licht, waardoor ze ondanks het wisselende weer de lucht goed kunnen circuleren. Een blouse van banaan zou perfect zijn voor deze zomer!

5- Met bananen loop je sneller

Melvin Nyairo wilde een nieuw Guinness World Record voor snelste halve marathonloper vestigen, maar hij droomde dat het hem het beste zou passen om verkleed als fruit te komen. 

wtenswaardigheden bananen

De snelste marathon ooit gelopen door een persoon verkleed als een banaan werd geregistreerd als 2 uur, 58 minuten, 20 seconden. Chiquita kende hem, in stijl, een jaar gratis bananen toe om zijn geweldige prestatie te vieren.

6- Bananen zijn het populairste fruit

Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel bananen er over de hele wereld worden gegeten - maar liefst 100 miljard per jaar!

7- Bananen hebben een heel logisch vakjargon

Dat is grappig!  Een banaan staat eigenlijk bekend als een hand, wat betekent dat een enkele banaan een vinger wordt genoemd.

Die bruine vlekken die je op een rijpe banaan ziet, worden suikervlekken genoemd.

Vanaf nu kun je vakjargon gebruiken als je het hebt over je favoriete gezonde snack.

8- Bananenschillen zijn ontzettend nuttig

Nee, niet op straat gooien, maar bewaren, die schillen! 

Er zijn zoveel geweldige toepassingen voor bananenschillen. Wist je bijvoorbeeld dat je de zwelling en irritatie na een insecten- of muggenbeet kunt verminderen door met de binnenkant van een bananenschil over de beet te wrijven? 

Er wordt ook gezegd dat je een stuk bananenschil over de splinter moet plakken, omdat de enzymen helpen om de splinter eruit te werken.

Het klinkt misschien vreemd, maar veel mensen zweren dat het wrijven van bananenschil over hun voorhoofd helpt om hun hoofdpijn te genezen.

wetyenswaardigheden bananen

Van de schillen kun je ook bananenthee maken. Om bananenschilthee te maken, laat je deze minimaal 10 minuten in een pan met water sudderen. Gebruik een tang om de schil te verwijderen en voeg naar smaak wat honing of suiker toe. Het is niet alleen heerlijk, maar ook ultra-verzachtend in de koude winterlucht

Ooit weggegooid en je bananenschil op straat gegooid? Straatvoedsel zoals bananen was populair in de negentiende eeuw en ze gooiden hun schillen op de stoep. Er waren in die tijd veel ongelukken omdat men zich nog niet realiseerde wat voor effect het zou hebben om deze schillen op de grond te gooien!

 De stad St. Louis vaardigde prompt een officieel verbod uit op bananenschillen gooien op straat. 

9- Bananenschillen kun je ook eten.

Bananen bevatten een natuurlijke suiker, pectine, waardoor ze een uitstekende bron van prebiotica zijn. Pectine helpt de gezonde bacteriën in je darmen te voeden. En omdat bananen ook veel maagvriendelijk kalium afgeven, kunnen hun schillen ook worden gegeten om de symptomen van diarree en het prikkelbare darm syndroom te verlichten.

10- Er is een bananenmuseum

Wauw, het International Banana Museum in Californië heeft meer dan 25.000 bananengerelateerde items! 

Je vindt er bananenlampen, bananensieraden, bananenfoto’s, bananenspeelgoed en letterlijk alle soorten bananenmerchandise die je in één dag kunt verwerken.

11- Over bananen zingen is populair

Wist je dat er meer liedjes over bananen zijn geschreven dan over welk ander fruit dan ook? 

wetenswaardigheden bananen

Zelfs op Spotify hebben ze een officiële playlist met meer dan 60 van deze nummers.

12- Je pelt je banaan waarschijnlijk al je hele leven verkeerd

Pak jij ook altijd de banaan vast bij het steeltje, en probeer je dat te knakken? Fout! Kijk naar onze genetische makkers, de chimpansees. Die weten precies hoe je zo snel mogelijk een banaantje moet pellen. Hoe kan dat? Moeilijk te zeggen. Knijp er hard in en de banaan zou gemakkelijk open moeten gaan. Waarom niet, hè? 

Extra bonus: je eerste hap bevat niet die zwarte resten die altijd aan het steeltje vastzitten. Dat is geen spinnenpoot, zoals op internet wordt beweerd, maar sporen van de bloem waaruit deze banaan groeide.

Over de schrijver
Hoi!, Geert hier! Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. Ik ben stapelgek op alles wat lekker en gezond is. "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen" Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Meer informatie
Nobel vlees, dat ga je zeker proeven