12/01/2023

geert

Gezond

minuten leestijd

Waarom diabetici moeten uitkijken voor magnesiumtekort

Magnesiumtekort is een steeds vaker voorkomend gezondheidsprobleem, vooral bij mensen met diabetes.

Magnesium is een essentieel mineraal dat het lichaam helpt bij het reguleren van insuline en het metaboliseren van glucose, wat betekent dat het cruciaal is om diabetes onder controle te houden.

Een tekort kan leiden tot een breed scala aan ernstige gezondheidsproblemen en het is belangrijk dat diabetespatiënten speciale aandacht besteden aan hun magnesiuminname.

In dit artikel onderzoeken we de relatie tussen magnesiumtekort en diabetes, de symptomen van magnesiumtekort en de beschikbare behandelingen om een tekort aan te pakken.

diabetes magnesium tekort

Hoe zijn magnesiumtekort en diabetes gerelateerd?

Er is een sterke relatie tussen magnesiumtekort en diabetes, omdat magnesium een sleutelrol speelt bij het reguleren van insuline en het metaboliseren van glucose.

Lage niveaus van magnesium kunnen ertoe leiden dat het lichaam minder reageert op insuline, waardoor het moeilijk wordt om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Dit kan het risico op complicaties geassocieerd met diabetes verhogen, zoals nierschade en diabetische retinopathie.

Hoe beïnvloedt magnesiumtekort diabetes?

Magnesiumtekort kan ook leiden tot een toename van de insulineresistentie en hogere niveaus van glucose in het bloed. Dit kan het voor het lichaam moeilijker maken om glucose te verwerken, wat resulteert in een verdere stijging van de bloedsuikerspiegel.

Hoge niveaus van glucose in het bloed kunnen leiden tot een reeks complicaties die verband houden met diabetes, waaronder hartaandoeningen, beroertes, zenuwbeschadiging en nierfalen.

Symptomen van magnesiumtekort

Het meest voorkomende symptoom van magnesiumtekort is vermoeidheid, maar er zijn een aantal andere symptomen die kunnen optreden. Deze omvatten spierkrampen, zwakte, slaapproblemen, hoofdpijn en abnormale hartritmes.

Ernstige magnesiumtekort kan ook leiden tot meer ernstige gezondheidsproblemen, zoals toevallen, coronaire spasmen en hartstilstand.

magnesium supplementen kopen?

Heb je diabetes? Ontdek De Kracht Van Magnesium Supplementen? 

 • geheel op natuurlijke basis
 • de nr 1 van nederland
 • productie met pharma grade apparatuur

Behandeling van magnesiumtekort

De beste manier om magnesiumtekort aan te pakken, is door dieetwijzigingen aan te brengen om de hoeveelheid magnesium in het dieet te verhogen. Magnesiumrijke voedingsmiddelen omvatten donkere bladgroenten, volle granen, peulvruchten, noten, zaden en avocado 's. Het nemen van magnesiumsupplementen kan ook nuttig zijn om het lichaam te voorzien van de nodige niveaus van magnesium.

Heeft magnesium invloed op diabetes?

Er is bewijs dat magnesium een rol kan spelen bij de preventie van diabetes en de beheersing van bloedsuikerspiegels bij mensen die al diabetes hebben.

Een tekort aan magnesium is geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes. Sommige studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat mensen met een hoog magnesiumgehalte in het bloed een lager risico hadden op het ontwikkelen van diabetes in vergelijking met mensen met lagere magnesiumgehaltes.

Bovendien hebben sommige studies aangetoond dat het gebruik van magnesiumsupplementen kan helpen om het risico op het ontwikkelen van diabetes te verminderen.

Bij mensen die al diabetes hebben, kan magnesium ook helpen om de bloedsuikerspiegels te beheersen.

Sommige studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat het gebruik van magnesiumsupplementen kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met type 2 diabetes. 

Bovendien kan magnesium ook helpen om het risico op complicaties als gevolg van diabetes, zoals hartproblemen en nierproblemen, te verminderen.

In samenvatting lijkt het erop dat magnesium een rol kan spelen bij de preventie van diabetes en de beheersing van bloedsuikerspiegels bij mensen die al diabetes hebben.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat meer onderzoek nodig is om de precieze rol van magnesium bij diabetes beter te begrijpen en dat het altijd aan te raden is om een arts te raadplegen voor advies en behandeling.

Conclusie

Magnesiumtekort is een ernstig probleem voor mensen met diabetes, omdat het kan leiden tot een reeks complicaties. Het is belangrijk voor diabetespatiënten om ervoor te zorgen dat ze voldoende magnesium in hun dieet krijgen door magnesiumrijk voedsel te eten en supplementen te nemen.

Door dit te doen, kunnen diabetespatiënten ervoor zorgen dat hun lichaam de nodige niveaus van magnesium heeft om hun diabetes onder controle te houden.

Veel gestelde vragen: magnesiumtekort bij diabetes

wie kunnen er beter geen magnesiumsupplementen innemen?

Er zijn bepaalde groepen mensen die beter geen magnesiumsupplementen kunnen innemen of waarbij extra voorzichtigheid geboden is. Dit omvat onder andere:

Mensen met nierproblemen: magnesiumsupplementen kunnen de werking van de nieren beïnvloeden en bij sommige mensen met nierproblemen kan een te hoge dosis magnesium leiden tot een te hoge concentratie van magnesium in het bloed, wat kan leiden tot ernstige complicaties.

Mensen die medicijnen gebruiken: sommige medicijnen kunnen de opname van magnesium beïnvloeden of de werking van magnesiumsupplementen verstoren. Het is daarom belangrijk om een arts te raadplegen als je medicijnen gebruikt voordat je begint met het gebruik van magnesiumsupplementen.

Zwangere vrouwen: hoewel het veilig lijkt om magnesiumsupplementen te gebruiken tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om een arts te raadplegen voordat je magnesiumsupplementen gaat gebruiken, 

Wat zijn de gevolgen van teveel magnesium?

Een te hoge dosis magnesium kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder:

 • Darmproblemen: een te hoge dosis magnesium kan leiden tot diarree, braken en een opgeblazen gevoel.
 • Lage bloeddruk: magnesium kan de bloeddruk verlagen, dus een te hoge dosis kan leiden tot een te lage bloeddruk, wat kan leiden tot duizeligheid en flauwvallen.
 • Hartritmestoornissen: een te hoge dosis magnesium kan leiden tot hartritmestoornissen, zoals een trage of onregelmatige hartslag.
 • Nierproblemen: een te hoge dosis magnesium kan leiden tot nierproblemen, zoals nierfalen.

Het is daarom belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en om te overleggen met een arts als je twijfelt over het gebruik van magnesiumsupplementen. Als je denkt dat je te veel magnesium hebt ingenomen, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Hoeveel magnesium supplementen mag je per dag innemen?

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen die staat vermeld op het etiket van het supplement of die door een arts is voorgeschreven. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor magnesium is afhankelijk van leeftijd en geslacht.

Volgens de USDA zijn de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden magnesium als volgt:

 • Volwassen mannen: 400-420 mg per dag
 • Volwassen vrouwen: 310-320 mg per dag
 • Zwangere vrouwen: 350-400 mg per dag
 • Borstvoedende vrouwen: 310-360 mg per dag

Houd er rekening mee dat deze aanbevolen hoeveelheden gelden voor totale inname van magnesium uit voeding en supplementen.

Als je al voldoende magnesium binnenkrijgt via je voeding, kan het niet nodig zijn om supplementen te gebruiken. Het is daarom aan te raden om een arts of een voedingsdeskundige te raadplegen voord

magnesium supplementen kopen?

Heb je diabetes? Ontdek De Kracht Van Magnesium Supplementen? 

 • geheel op natuurlijke basis
 • de nr 1 van nederland
 • productie met pharma grade apparatuur

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>

geert louters 24Taste

Anderen bekeken ook:

>