07/01/2023

geert

Gezond

minuten leestijd

Magnesium: het magische slaapmiddel waar je op hebt gewacht!

Kun je  magnesium supplementen inzetten als slaapmiddel?  Slaap is ontzettend belangrijk voor een gezonde levensstijl en een goed functionerend lichaam. Helaas lijden velen van ons aan slapeloosheid en worstelen iedere dag weer om de rustgevende slaap te krijgen die we allemaal nodig hebben.

Gelukkig kan er een effectieve oplossing voor dit probleem zijn in de vorm van magnesium supplementen.  In deze blog ga ik je uitleggen hoe magnesium supplementen kunnen helpen de slaap te verbeteren en inzicht te geven in het opnemen van dit mineraal in onze dagelijkse routine.

Hoe kan magnesium je helpen om beter te slapen?

Magnesium is een mineraal dat van nature voorkomt in ons lichaam en in verschillende voedingsmiddelen. Het is essentieel voor een groot aantal biochemische reacties in ons lichaam, waaronder het reguleren van onze spieren, zenuwen, hart en bloedsuikerspiegel.

Bovendien kan magnesium ook helpen om slapeloosheid te verminderen en de kwaliteit van de slaap te verbeteren.

magnesium beter slapen

Onderzoek: Magnesium helpt bij slapeloosheid

Slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en een verminderde kwaliteit van het leven.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor slapeloosheid, waaronder het gebruik van slaappillen en het aanpassen van levensstijl en slaapgewoonten. Magnesiumsupplementen kunnen een andere behandeling zijn voor mensen die worstelen met slapeloosheid.

Er is bewijs dat magnesium kan helpen om de slaap te verbeteren. Een studie uit 2011 toonde aan dat magnesiumsupplementen de slaapkwaliteit verbeterden bij oudere volwassenen met slapeloosheid.

Andere studies hebben aangetoond dat magnesium kan helpen om het aantal keren wakker worden tijdens de nacht te verminderen en om het aantal uur slaap te verhogen.

magnesium supplementen kopen?

Wil Je Beter Slapen Met Hulp Van Magnesium Supplementen? 

 • verbeterderde stemming
 • goede nachtrust
 • betere mentale balans
 • minder vermoeidheid

Wat is magnesium?

Magnesium is een element dat van nature in de aarde voorkomt en is noodzakelijk voor veel van de functies van het lichaam. Het is het vierde meest voorkomende mineraal in het lichaam en wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals:

 • Spinazie
 • Pompoenpitten
 • Amandelen
 • cashewnoten.

Magnesium kan ook als supplement worden gebruikt.

8 redenen waarom je magnesium nodig hebt voor een betere slaap en stemming

Ik heb 8 redenen voor je op een rijtje gezet waarom magnesium zo belangrijk is voor je slaap en stemming. Lees daarom snel verder. 

1. Reguleert je slaapcyclus 

Magnesium kan helpen om het centrale zenuwstelsel te kalmeren en slaapcycli te reguleren, wat kan bijdragen aan een beter slaapkwaliteit.

2. Vermindert stress en angst

Magnesiumsuppletie kan helpen om stress en angst te verminderen, wat kan bijdragen aan een beter slaapkwaliteit.

3. Vermindert spierkrampen en spierspanning

Magnesium kan helpen om spierkrampen en spierspanning te verminderen, wat kan leiden tot een vermindering van stress en angst en een beter slaapkwaliteit.

4. Verhoogt energieniveaus

Magnesiumsupplementen kunnen je energieniveaus verhogen, wat kan leiden tot een verbeterde mentale en fysieke prestatie.

5. Versterkt het immuunsysteem

Magnesium is belangrijk voor het functioneren van het immuunsysteem en kan helpen om het immuunsysteem te versterken.

6. Reguleert hormonen

Magnesium kan helpen om hormonen, zoals serotonine, die betrokken zijn bij het reguleren van de gemoedstoestand, te reguleren.

7. Onderhoudt sterk botweefsel

Magnesium is belangrijk voor het onderhouden van sterk botweefsel en kan helpen om osteoporose te voorkomen.

8. Bevordert een gezonde spijsvertering

Magnesium kan helpen om de spijsvertering te reguleren en constipatie te verminderen.

magnesium supplementen kopen?

Wil Je Beter Slapen Met Hulp Van Magnesium Supplementen? 

 • verbeterderde stemming
 • goede nachtrust
 • betere mentale balans
 • minder vermoeidheid

Voordelen van magnesium als slaapmiddel

Onderzoek heeft aangetoond dat magnesium kan leiden tot een verbeterde slaapkwaliteit, wat de ernst van slapeloosheidssymptomen zou kunnen verminderen. (bron)

Bovendien, als een natuurlijke relaxant en angst verminderaar, kan magnesium helpen om stressniveaus te verminderen die een goede nachtrust kunnen voorkomen.

Magnesium kan ook helpen om de algehele energieniveaus te ondersteunen en te verhogen, wat vermoeidheid geassocieerd met slaapgebrek kan verminderen.

Hoe kan een magnesiumtekort je slaap beïnvloeden?

Een magnesiumtekort kan de slaap negatief beïnvloeden. Magnesium is betrokken bij verschillende fysiologische processen die nodig zijn voor een gezonde slaap, zoals het reguleren van slaapcycli en het verminderen van stress en angst.

Wanneer het magnesiumniveau in het lichaam te laag is, kan dit leiden tot slaapstoornissen, zoals moeite hebben om in slaap te vallen en vaak wakker worden tijdens de nacht.

Bovendien kan een magnesiumtekort ook leiden tot vermoeidheid, spierkrampen, spierspanning en irritatie, wat kan bijdragen aan een slechte slaapkwaliteit.

Het is belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen door het eten van magnesiumrijke voedingsmiddelen, zoals noten, volkoren granen, groene bladgroenten en bananen, en het eventueel nemen van supplementen om een tekort te voorkomen en de slaap te verbeteren.

Als je twijfelt of je een magnesiumtekort hebt, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Magnesium in voeding


magnesium beter slapen

Er zijn veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium: 

 • Donker bladgroente, zoals spinazie, boerenkool en broccoli
 • Volkoren granen, zoals volkorenbrood, quinoa en havermout
 • Nuts, zoals amandelen, cashewnoten en pinda's
 • Bonen, zoals kidneybonen, kikkererwten en linzen
 • Bieten, zoals rode bieten en bietensap
 • Avocado's
 • Banaan
 • Gedroogde abrikozen
 • Rode vruchten, zoals aardbeien en bessen
 • Zeevruchten, zoals oesters, zalm en tonijn

Hoe krijg je genoeg magnesium binnen?

Het lichaam heeft een goede, dagelijkse toevoer van magnesium nodig om een goede algemene gezondheid te behouden, maar we kunnen ook magnesium uit onze voeding halen.

Magnesium is te vinden in groene bladgroenten, noten, zaden en peulvruchten. Omdat dit niet altijd de meest geschikte bronnen van het mineraal zijn, kan het nemen van een magnesiumsupplement het lichaam voorzien van het extra magnesium dat het nodig heeft.

Conclusie

In dit artikel hebben we de rol van magnesium in een gezonde slaap en verbeterde slaapkwaliteit besproken en de verschillende voordelen geschetst die het kan bieden. Zoals met elk supplement, zijn er mogelijke bijwerkingen om te overwegen, en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de inname niet te hoog is voor de veiligheid.

Ten slotte benadrukten we het belang van een adequate inname van magnesium en schetsten we enkele van de beste bronnen om het te verkrijgen.

Magnesiumsupplementen zijn een natuurlijke en steeds populairdere methode om mensen te helpen hun slapeloosheidssymptomen te verminderen, en we moedigen degenen die lijden aan slapeloosheid aan om met hun arts te praten over de mogelijke voordelen van magnesiumsuppletie.

Veel gestelde vragen: magnesium en beter slapen

hoe lang moet je voor het slapen gaan magnesium slikken?

Het antwoord op deze vraag hangt af van het individu en hun specifieke behoeften. Over het algemeen is het het beste om magnesium ongeveer één tot twee uur voor het slapengaan in te nemen. Hierdoor kan het lichaam het magnesium absorberen en helpt het je om beter te ontspannen en beter te slapen. Als je echter een supplement gebruikt, is het het beste om de instructies op het etiket te volgen.

Wat is magnesium en waarom is het belangrijk?

Magnesium is een mineraal dat van nature voorkomt in verschillende voedingsmiddelen en is belangrijk voor de gezondheid van het lichaam. Het speelt een rol in verschillende fysiologische processen, zoals het reguleren van hormonen, het onderhouden van sterk botweefsel en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

Kan magnesium mijn slaap verbeteren?

Er is aangetoond dat magnesiumsupplementen kan helpen de slaap te verbeteren en slaapstoornissen te verminderen. Het mineraal speelt een rol in het reguleren van slaapcycli door het beïnvloeden van het centrale zenuwstelsel en kan helpen om stress en angst te verminderen, wat kan bijdragen aan een beter slaapkwaliteit.

Hoe kan ik genoeg magnesium binnenkrijgen?

Er zijn verschillende manieren om genoeg magnesium binnen te krijgen, zoals het eten van magnesiumrijke voedingsmiddelen, zoals noten, volkoren granen, groene bladgroenten en bananen, en het nemen van supplementen. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken om de opname van magnesium te bevorderen.

Is het beter om magnesium via voeding of supplementen binnen te krijgen?

Het is altijd beter om voedingsmiddelen te eten om voedingsstoffen binnen te krijgen, in plaats van supplementen te nemen. Als het echter moeilijk is om voldoende magnesium via de voeding binnen te krijgen, kan het nemen van een supplement een goede aanvulling zijn. Het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat je begint met het nemen van een magnesiumsupplement.

Kan ik magnesiumsupplementen nemen als ik medicijnen gebruik?

Het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat je begint met het nemen van een magnesiumsupplement, vooral als je medicijnen gebruikt. Sommige medicijnen kunnen interacties hebben met magnesiumsupplementen en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het veilig is om ze samen te gebruiken.

Kan ik magnesiumsupplementen nemen als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat je begint met het nemen van een magnesiumsupplement als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Sommige supplementen kunnen niet veilig zijn tijdens deze tijden en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het veilig is om ze te gebruiken.

Kan ik magnesiumsupplementen nemen als ik een medische aandoening heb?

Het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat je begint met het nemen van een magnesiumsupplement, vooral als je een medische aandoening hebt. Sommige medische aandoeningen kunnen interacties hebben met magnesiumsupplementen en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het veilig is om ze te gebruiken.

Kan ik teveel magnesium binnenkrijgen?

Hoewel het moeilijk is om te veel magnesium via voeding binnen te krijgen, kan het nemen van hoge doseringen van magnesiumsupplementen leiden tot een overdosis, wat kan leiden tot bijwerkingen zoals diarree, misselijkheid en braken. Het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat je begint met het nemen van een magnesiumsupplement en om de aanbevolen dosering te volgen.

Zijn er bijwerkingen van magnesiumsupplementen?

Hoewel magnesiumsupplementen over het algemeen veilig is, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren, zoals diarree en misselijkheid. Het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat je begint met het nemen van een magnesiumsupplement, vooral als je medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt.

magnesium supplementen kopen?

Wil Je Beter Slapen Met Hulp Van Magnesium Supplementen? 

 • verbeterderde stemming
 • goede nachtrust
 • betere mentale balans
 • minder vermoeidheid

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>

geert louters 24Taste

Anderen bekeken ook:

>