Hecht je veel waarde aan een goed mes in de keuken? Dan is deze blog niet iets voor jou, want we gaan het hebben over de beste Japanse messen. Na het lezen van deze blog weet je alles over de beste Japanse messen en waar je ze kunt kopen!
Ik weet bijna zeker als je eenmaal een Japans mes hebt aangeschaft dat je gaat denken: "Had ik dit maar eerder gedaan!"
Ben je op zoek naar de beste, mooiste en voordeligste Japanse messen? Klik op deze link om te ontdekken waar je ze kunt aanschaffen
Wat zijn Japanse messen?
Een Japans mes is niet te vergelijken met een doorsnee mes die je waarschijnlijk nu in je keuken hebt. Japanse messen worden trouwens ook veel populairder in de westerse keuken. Dat ligt niet alleen aan het bijzondere uiterlijk. Ze liggen lekker in je hand en het is geweldig om ermee te koken. Japanse messen blijven ook heel erg lang extreem scherp. Je hoeft ze amper te slijpen.
De oorsprong van Japanse messen
Het was even zoeken, maar ik heb het voor je gevonden! De oorsprong van de huidige Japanse messen is begonnen in Sakai. Dit is een eiland in Japan vlakbij de baai van Osaka. Hier werden ook de wereldberoemde samoerai zwaarden gesmeden.
Al in de vijfde eeuw na Christus werd de basis gelegd voor het maken van zwaarden. Uiteraard werden ze steeds beter en aan het einde van de 16e eeuw begonnen ze met het maken van messen volgens hetzelfde proces als de beroemde Sakana (Samurai) zwaarden.
Als je het geluk hebt om ooit eens naar Japan te gaan, mag je een bezoek aan de wijk Kappabashi in Tokio niet overslaan.
In deze wijk vindt je de beste Japanse messen van de wereld, Als je de naam Kappabashi vertaalt dan kom je uit op het woord "Keukenstad".
Wat is het verschil tussen Japanse messen en Europese messen?
Zoals je net hebt kunnen lezen is het gebruik van messen en zwaarden in Japan een belangrijk onderdeel van de cultuur en heeft een lange traditie.
In Japan zijn in deze lange traditie harde staalsoorten ontwikkeld, die moeilijk te produceren zijn en bijzondere eigenschappen hebben.
Dit is één van de belangrijkste kenmerken van Japanse messen vergeleken met westerse messen.
Niet alleen het uiterlijk is anders maar er zijn nog veel meer verschillen.
Het is niet zo dat Japanse messen beter zijn dan Europese messen. Ze zijn anders. En ik ga je proberen uit te leggen wat de voordelen, nadelen en de verschillen zijn.
Wanneer je een Japans mes vergelijkt met een Europees mes Over het algemeen verschillen de staalsoort, de slijpwijze en de handgrepen van elkaar. Elk met hun eigen voor- en nadelen.
Japanse messen versus Europese messen: De staalsoort
Even technisch: De hardheid van het staal bepaalt hoe lang een mes scherp blijft. Met een speciale machine wordt de hardheid in de fabriek getest en aangeduid in Rockwell Scale of Hardness, part C (afgekort HRC).
Japanse messen zijn over het algemeen gemaakt van een hardere staalsoort dan Europese messen.
De hardheid van het staal van een Europees mes zit tussen de 54 en 58 Rockwell ligt, Japanse messen beginnen bij 58 Rockwell tot maximaal 66 Rockwell
Nadelen van een hardere staalsoort
Wist je wel dat hoe harder het staal, hoe kwetsbaarder het lemmet is? Het lemmet is minder flexibel en zal sneller beschadigen bij een verkeerde beweging.
Met een Japans mes moet je bijvoorbeeld uitkijken dat je geen botjes, graten of andere harde dingen snijdt. Als je met een Europees mes een verkeerde beweging maakt heeft dat niet direct gevolgen voor het lemmet.
Dikte van het lemmet
Een ander verschil tussen Japanse en Europese messen is de dikte van het lemmet. De dikte van het lemmet wordt gemeten bij de rug van het mes.
Het mes is dik bij de rug en neemt richting de snede af. Dat is bij ieder mes het geval. Hoe dunner de snede, hoe minder weerstand je hebt met snijden.
Maar daar komt wel de kwetsbaarheid weer om de hoek kijken, zoals bij Japanse messen het geval is.
Wanneer je een Europees mes hebt dan zie je gelijk al dat het lemmet dikker is.
Het voordeel is dat het lemmet minder kwetsbaar is en daarmee voor meer (grovere) taken geschikt is.
Slijphoek
De keuze van de gebruikte staalsoort en de dikte van het lemmet bepalen hoe dun de snijkant geslepen kan worden.
Japanse messen hebben vaak een kleine snijhoek van ongeveer 15 graden terwijl een Europees mes een snijhoek heeft van 20 graden.
We hebben het hier over een slijphoek per kant. Dat komt dus neer op een slijphoek van 30 graden voor het lemmet van een Japans mes en 40 graden voor een Europees mes.
Een dunner lemmet levert minder weerstand op maar dit maakt het ook gelijk kwetsbaarder.
Wil je de beste Japanse messen kopen?
Er is nog een belangrijk verschil dat je dan mee moet nemen bij je aanschaf.
Een harder lemmet is moeilijker zelf te slijpen. Het harde staal van een Aziatisch keukenmes mag niet aangezet worden met een aanzetstaal. Wel kan het met een keramische slijpstaaf of de zogenaamde Kotai aanzetstaal.
De Kotai aanzetstaal is bestemd tegen de hardste staal legeringen die er maar zijn.
Een Kotai aanzetstaal kun je aanschaffen op bol.com via deze link kom je rechtstreeks op de desbetreffende pagina
Voordelen Japans messen:
- Scherper geslepen
- Blijft langer scherp
- Minder weerstand met het snijden
Nadelen Japanse messen:
- Slijpen vergt meer oefening
- Kwetsbaar
- Vergt onderhoud. Wij vertellen je natuurlijk hoe je een Japans mes moet onderhouden.
Voordelen Europees mes:
- Eenvoudig zelf te slijpen
- Minder kwetsbaar, voor meer taken te gebruiken
- Weinig onderhoud nodig
Nadelen Europees mes:
- Moet je vaker slijpen
- Meer weerstand met het snijden
- Handgreep
Mijn eigen Japanse messen: Ik ben verzot op Global messen
Zelf ben ik een groot liefhebber van Global messen. Ze liggen heerlijk in de hand en volgens mijn gezin kan ik ermee toveren.

Het enige onderhoud wat ik pleeg is één keer in het kwartaal een paar keer over een wetsteen heenhalen.
Ik heb ze al meer dan 12 jaar en ze blijven vlijmscherp.
Ze zijn dan weer vlijmscherp en ik moet dan eerst de rest van het gezin waarschuwen dat ze nu nog scherper zijn
Tip van 24Taste: bol.com heeft waarschijnlijk de grootste Global messen collectie van Nederland. Klik hier om naar de pagina te gaan
Waar koop je de beste Japanse messen?
Wanneer je gaat besluiten om een Japans mes te kopen dan koop je een mes voor het leven. Het is dus een weloverwogen keuze die je maar één keer hoeft te doen.
Op onderstaande afbeelding zie je de messen die ik op mijn verlanglijstje heb staan.

Japanse messen op Bol.com
Op bol.com zijn ze te vinden in alle soorten en maten. Deze komen allemaal van gerenomeerde bedrijven dus het is zeker 100% kwaliteit.
Is het de moeite waard om Japanse messen te kopen?
Een Japans mes koop je gelijk voor het leven. Het is alleen al een must om ze te gebruiken en een blikvanger in de keuken.
Het is even wennen omdat ze naar verhouding veel lichter zijn dan een Europees mes. Ik kan in ieder geval niet meer zonde mijn Japanse messen.
Heb je zelf ook een Japans mes? Laat het me weten in de reacties. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!