14/10/2022

geert

koken en recepten

minuten leestijd

Zelf Limoncello maken? Geweldig recept voor zelf gemaakte limoncello!

…AAAARGH,

Er is niets mooier dan zelf limoncello maken. Op een zwoele zomeravond en dan je limoncello ijskoud drinken. Ermee pronken bij je vrienden dat je deze limoncello zelf hebt gemaakt!

Ik herinner me nog mijn eerste vakantie naar Italië. Het land van de limoncello! Onderweg in de auto zat ik al te dromen dat ik straks heerlijk voor de tent zou zitten met een glaasje ijskoude limoncello.

Dat heb ik tijdens mijn vakantie ( en de opvolgende vakanties naar Italië) dan ook meerdere keren gedaan! Mijn liefde voor dit heerlijk fris drankje was geboren!

 
Zelf Limoncello maken? Geweldig recept voor zelf gemaakte limoncello!

Toen we weer thuis waren ben ik dan ook gelijk aan het experimenteren gegaan om mij eigen limoncello te maken. Na meerdere tests heb ik nu mijn eigen limoncello recept. En dit recept ga ik met je delen!

In deze blog ga ik je alles vertellen over de zoete nectar van de goden!

Wat is limoncello?

Limoncello haalt de kracht uit de eenvoud. Goede kwaliteit citroenen, alcoholsuiker en water. Meer is het niet! Limoncello is een likeur waar je ontzettend van kunt genieten op een zwoele zomeravond. Je kunt het ook uitstekend drinken als aperitief of digestief.

De smak van limoncello heeft ook iets magisch. Het is zuur, het is zoet en het is ongelooflijk verfrissend – beschouw het als een ijskoude limonade voor volwassenen!

Hoe serveer je Limoncello?

Limoncello moet je ijskoud drinken. Doe er nooit geen ijsklontjes in want dat is hetzelfde als vloeken in de kerk. Serveer het ijskoud het liefst in een speciaal limoncelloglaasje of in een shotglaasje. een heel mooi glas voor limoncello is een zogenaamd grappa glas. Deze kun je vinden op de website van bol.com

Zelf Limoncello maken? Geweldig recept voor zelf gemaakte limoncello!

Het beste is om je limoncello in de diepvries te bewaren, inclusief de glaasjes. Wanneer je dan de limoncello serveert krijg je een prachtig effect op je glaasjes. Je gaat ook merken als het uit de diepvries komt dat je limoncello wat stroperiger wordt.

Hoe schenk je limoncello in?

En dan komen we bij het mooiste moment. Het inschenken van de limoncello! Haal de fles rechtstreeks uit de vriezer om in te schenken, laat hem niet op het aanrecht staan. Het karakter van limoncello wordt sterk beïnvloed door de temperatuur.

Zelf schenk ik het altijd langzaam en vanaf een hoogte die net veilig is. Waarom op deze manier? Omdat ik trots ben op mijn eigen gemaakte limoncello, en ik vind het cool om het zo te doen!

Wie heeft limoncello uitgevonden?

Er zijn verschillende theorieën over hoe limoncello is ontstaan. Ik ben voor je aan het speuren geweest op internet en kan niet echt vinden wie dus nu de uitvinder van limoncello is,

Zelf Limoncello maken? Geweldig recept voor zelf gemaakte limoncello!

Er zijn meerdere regio’s in Italië die beweren dat ze limoncello hebben uitgevonden. Vooral de regio Campania is vol passie dat zij de uitvinder zijn van limoncello. Andere mythes zijn dat het ontstaan is in een klooster, zoals vele andere toverdranken destijds.

In welke streek is het ontstaan?

Wanneer je kijkt naar de kwaliteit van de citroenen in de regio’s Amalfi , Campania en Capri , is het hoogst waarschijnlijk dat limoncello in één van deze gebieden is ontstaan.

Wat we wel weten is dat limoncello al minstens 100 jaar bestaat. Ook kwam ik een mythe tegen dat de rijkste Sorrento families altijd standaard hun gasten een glaasje limoncello gaven als aperitief.

Recept van oma?

Op de website, Federvini kwam ik tegen dat ergens in het  begin van de 20e eeuw een jongedame achter haar herberg een weelderige tuin van citroenen en sinaasappels had. 

Haar kleinzoon opende na de Tweede Wereldoorlog een restaurant in de buurt met als specialiteit de citroenlikeur gemaakt volgens het oude recept van zijn oma.

In 1988 startte de zoon van de kleinzoon, een ambachtelijke productie van limoncello en registreerde zijn merk.

Zelf Limoncello maken? Geweldig recept voor zelf gemaakte limoncello!

Anderen beweren dat limoncello nog verder terug in de tijd gaat; weer één ander verhaal vertelt over lokale vissers en boeren die al in de middeleeuwen in de vroege ochtend een shot limoncello dronken om zichzelf op te warmen.

Een andere mythe verteld dat het recept is ontstaan in een klooster om de monniken tussen een gebed en het volgende gebed meer kracht te geven.

….. ik weet het ook niet meer.

Wie het dan ook heeft uitgevonden, het maakt mij niks uit, het is verdomd lekker!

Hoe lang is eigengemaakte limoncello houdbaar?

Ik weet bijna zeker dat je eigengemaakte limnoncello binnen de kortste keren op is. Maar je hebt nu nog geen antwoord op de vraag. Limoncello is heel erg lang houdbaar. Er zit eigenlijkniets in dat echt bederfelijk is. Ik heb wel eens limoncello ergens gedronken wat 5 jaar oud was. De mooie gele kleur wordt wel wat minder maar met de smaak was niks mis mee. 

Alles is wel afhankelijk van de bewaarsituaties. Koel, droog en donker zijn de beste bewaarcondities.

Wat zijn de kenmerken van een goede limoncello?

Tijdens het maken van mijn ultieme recept voor limoncello ben ik uitgegaan van een aantal kenmerken waar het aan moet voldoen. Tijdens mijn trips naar Italië ben ik dit te weten gekomen door in gesprek te gaan met’ locals’ die er echt verstand van hebben:

 • De afdronk van de Limoncello mag niet te bitter zijn. Een bittere limoncello mag je absoluut geen limoncello noemen.
 • De citroensmaak en de alcoholsmaak mogen elkaar niet overheersen. Dit moet perfect in balans zijn.
 • De smaak van een echte Limoncello is stroperig en onderscheidend.
 • Fris, zoet en zuur moet in balans zijn.
 • Troebelheid is ook een kenmerk van goede Limoncello. Een echte Limoncello is altijd een beetje troebel.
 • Maximaal vier ingrediënten: water, alcohol, suiker en citroen. Het vruchtvlees van de citroen wordt niet gebruikt. De kleur, smaak en stroperigheid van de likeur komen door de schil.
Zelf Limoncello maken? Geweldig recept voor zelf gemaakte limoncello!

Welke citroenen moet je gebruiken voor limoncello?

Wanneer je limoncello gaat maken moet je heel veel zorg besteden aan het belangrijkste ingrediënt: De citroenen! Koop altijd onbespoten biologische citroenen. De gewone citroenen die in de supermarkt liggen hebben aan de buitenkant een waslaag. Dit wil je toch niet in je limoncello hebben toch?

Als je biologische Sorrento citroenen kunt vinden zou het helemaal geweldig zijn!

Je gebruikt voor Limoncello alleen de schillen. Zonder het witte gedeelte. Als je straks aan de slag gaat besteed hier dan heel veel aandacht aan dat dit niet in je Limoncello komt.

Je limoncello gaat dan bitter smaken Een klein bittertje is niet zo erg, maar het kan wel je hele limoncello verprutsen als je teveel van het witte gedeelte gaat gebruiken.

Zijn citroenen gezond? Ontdek alle gezondheidsvoordelen van citroenen!

Zelf Limoncello maken? Mijn ultieme recept voor de beste limoncello

Na het lezen van al deze achtergrondinformatie wil je zeker wel weten wat mijn ultieme recept is voor limoncello. Ik ga het met je delen en ben ontzettend benieuwd wat jij ervan vindt!

Zelf Limoncello maken? Geweldig recept voor zelf gemaakte limoncello!

Wat heb je nodig?

Zorg ervoor dat je alle ingrediënten in huis hebt voor je eigengemaakte limoncello.

 • 10 biologische citroenen Wil je zeker weten dat je de goede citroenen hebt? Koop ze dan online bij het bedrijf Groentebroer. Deze zijn biologisch en van zeer goede kwaliteit. Je kunt ze via deze link bestellen
 • Pure zuivere alcohol (bestellen bij drank.nl) Dit is alcohol wat zuiver is en 96% alcohol bevat.
 • 600 gram witte bastardsuiker
 • 1 liter water

je hebt ook nog wat materiaal nodig zoals:

Hoe maak je limoncello?

Nu we alle ingrediënten hebben is het tijd om aan de slag te gaan. We gaan zelf limoncello maken!

 1. Was de citroenen goed met een nieuwe zachte  spons, droog ze.
 2. Ga de  citroenen schillen met een dunschiller. Beheers je het schillen goed doe het dan met een aardappelschilmesje.
 3. verwijder alleen het gele gedeelte en laat het witte en sponsachtige deel op de citroen zitten, omdat dit een bittere smaak kan geven aan de limoncello.
 4. Doe de citroenschillen in een weckfles.
 5. voeg de alcohol toe.
 6. Laat dit 2 weken macereren op een koele, donkere plaats.
 7. Vergeet  niet iedere dag de pot even goed door te schudden om de ingrediënten goed te mengen.
 8. Na twee weken komt het magische moment. Je limoncello gaan we afmaken.
 9. Filter de schillen met een bolzeef uit de alcohol.
 10. Doe het water en de suiker in een pan en breng aan de kook, onder voortdurend roeren tot de suiker volledig is opgelost.
 11. Laat afkoelen en voeg de alcohol toe aan de siroop.
 12. Meng dit goed en giet het in je mooie (gesteriliseerde) luchtdichte glazen flessen.

Zo simpel is het eigenlijk. Zelf limoncello maken is echt niet zo moeilijk!

Wat is het Ouzo effect bij limoncello?

Het mooiste moment van limoncello maken is het Ouzo effect. Op het moment dat je de alcohol bij het suikerwater doet ga je zien dat het mengsel ineens troebel gaat worden.

Dit komt doordat de citroenolie in de lagere alcoholconcentratie niet meer opgelost blijft. De limoncello krijgt nu ook zijn mooie gele kleur.

Hoeveel alcohol bevat mijn eigengemaakte limoncello?

Het meten van alcohol in limoncello is best lastig. Je moet namelijk precies weten hoeveel suiker erin zit. Wil je het echt weten dan reken je de hoeveelheid alcohol om in  100%. ( 1 liter alcohol va 96% is dan 960 ml.)

Hierna ga je kijken wat het totale eindresultaat is. Als je bijvoorbeeld 2,6 liter limoncello hebt gemaakt dan maak je de volgende rekensom: 960 gedeeld door 2600. Je komt dan uit op 37% alcohol.

Bovenstaand recept is gebaseerd op ongeveer 32% alcohol. 

Zelf limoncello crème maken? Dit is het recept!

Limoncello-crème is een dikke en romige Limoncello. De smaak is bijna hetzelfde alleen de textuur is fluweelzacht door de toevoeging van melk en room. Let op, deze variant is vele malen korter houdbaar. 

Dit heb je nodig voor limoncello crème

 • 8 biologische citroenen
 • 0,5 liter zuivere pure alcohol
 • 0.5 liter volle melk
 • 0.5 liter room
 • 1 vanillestokje
 • 800 gram bastardsuiker
Zelf Limoncello maken? Geweldig recept voor zelf gemaakte limoncello!

Zo maak je het!

 1. Was de citroenen goed, met behulp van een sponsje om eventuele resten te verwijderen
 2. Droog ze af met een schone katoenen doek en schil ze met een dunschiller. 
 3. Wees voorzichtig en snijd de schillen zonder het witte gedeelte, dat bitter is en kan de smaakafwerking van de limoncello-crème aantasten. 
 4. Giet de pure alcohol in een luchtdichte weckfles en voeg de citroenschillen toe
 5. Laat dit twee tot drie weken macereren op een donkere en koele plaats,
 6. Vergeet niet om het dagelijks te schudden
 7. Nu komt het moment om de de melk, room en gespleten vanillestokje te koken.
 8. Laat dit rustig afkoelen.
 9. Voeg de suiker toe en meng goed tot het volledig is opgelost.
 10. Verwijder het vanillestokje.
 11. Open de pot met de citroenschillen en de alcohol,
 12. Zeef de citroenschillen eruit
 13. Voeg de alcohol toe aan de melk en room.
 14. Meng alles goed, giet het mengsel in de flessen met behulp van een trechter en plaats in de vriezer.
 15. Laat de limoncello-crème een paar dagen rusten en serveer het ijskoud

Schud de fles goed voordat u de limoncello-crème serveert. Behalve dat het een hartstikke lekker drankje is voor de spijsvertering, kan de limoncello-crème, dankzij zijn romige body, ook worden gebruikt om cakes en taarten te garneren.

Limoncello cème is heerlijk door de tiramisu!

Als je je limoncello-crème minder alcoholisch wilt maken, verlaag dan de dosis alcohol: gebruik in dit geval 300/350 ml in plaats van 1/2 liter.

Eenmaal klaar kun je de limoncello-crème ook in de koelkast bewaren: de bewaartijden worden echter verkort.

Als het in de koelkast hard wordt of als het te dik is, laat de limoncello-crème dan 10-15 minuten buiten de koelkast staan voordat je het consumeert.

Hoe lang is eigengemaakte limoncello-crème houdbaar?

De limoncello-crème is door de toevoeging van room en melk minder lang houdbaar dan de versie zonder room en melk. Zorg er voor dat het binnen twee maand op is als je het in de vriezer bewaard. In de koelkast is het enkele dagen houdbaar.

Wat kun je doen met de overgebleven citroenen als je zelf limoncello gaat maken?

Je houd na het maken van de limoncello nu de citroenen over. Dit hoef je niet weg te gooien. Hier kun je zeker nog wat mee doen:

 • Pers het uit en doe het in ijsklontjesvormen in de diepvries
 • snij er plakjes van, vries het in en maak er smaakjeswater van voor in de zomer, Samen met ijskoud water, munt en andere van je favoriete kruiden.
 • Maak je eigen citroenlimonade!
Zelf Limoncello maken? Geweldig recept voor zelf gemaakte limoncello!

Recept citroenlimonade

Dit heb je nodig:

 • 1 kopje witte kristalsuiker (kan worden verminderd tot 3/4 kopje)
 • 1 kopje water (voor de eenvoudige siroop)
 • 1 kopje citroensap
 • 2 tot 3 kopjes koud water (om te verdunnen)

Zo maak je het!

 1. Doe de suiker en het water in een kleine steelpan en breng aan de kook. Roer zodat de suiker volledig oplost en haal van het vuur.
 2. Maak sap van je citroenen terwijl het water opwarmt voor de eenvoudige siroop. Afhankelijk van de grootte van de citroenen, zouden 4 tot 6 ervan voldoende moeten zijn voor een kopje sap.
 3. Giet het sap en het eenvoudige siroopsuikerwater in een schaal.
 4.  Voeg 2 tot 3 kopjes koud water toe en proef. Voeg meer water toe als je het meer verdund wilt hebben (houd er echter rekening mee dat als je ijs toevoegt, het smelt en de limonade op natuurlijke wijze verdunt).
 5. Als de limonade een beetje zoet is naar jouw smaak, voeg er dan wat meer puur citroensap aan toe.

TIP: voeg eens wat takjes lavendel of munt toe aan je limonade

Iets te vieren? Geef je eigengemaakte limoncello als cadeau!

Als je straks je eigen limoncello klaar hebt en  je hebt het gebotteld in je eigen persoonlijk flesje dan heb je ook gelijk een leuk cadeau om te geven. een mooie strik er omheen met een kaartje waar je het recept deelt.

Op bol.com heb ik ook nog geweldige limoncello chocolaatjes en andere producten gevonden wat je erbij kunt geven. Op deze manier kun je een uniek cadeau geven waar iedereen nog lang over na praat.

Heb je zelf een feestje? Geef iedereen na afloop een klein flesje limoncello mee als bedankje!

Waar koop je de beste limoncello van de wereld?

Wist je wel dat één van de beste limoncello’s ter wereld uit Nederland komt? De Drunken Monkey Limoncello komt uit het Drentse Peize (10km. bij mij vandaan) en wordt met de hand gemaakt.

Zelf Limoncello maken? Geweldig recept voor zelf gemaakte limoncello!

Een geweldig verhaal:

Een paar amateurs hebben vorig jaar drie gouden prijzen bij de prestigieuze International Wine & Spirit Competition gewonnen

“Onze inzending was nog niet eens 100%”goed” volgens Melissa Oosten en Titus Meijer. “We dachten, ach, die zenden we ook in en dan wordt dat zomaar de beste likeur ter wereld.”

Hoe het kan dat juist zij de beste limoncello maken?

Melissa en Titus: ” We doen alles nog met de hand.  Grote bedrijven schillen de citroenen machinaal en compenseren de bittere smaak die hierdoor ontstaat met flink wat suiker. Daarom smaakt limoncello vaak erg zoet. Onnodig!”

International Wine & Spirit Competition

De IWSC geldt als een prestigieuze wedstrijd en bestaat al vijftig jaar. Zo’n vierhonderd experts keuren zeven maanden per jaar wijnen en likeuren en geven deze vervolgens punten bij een blinde smaaktest. Een drank kan maximaal honderd punten halen.

The Ultimate Blend van Drunken Monkey kreeg in totaal 95 punten en de DMC 25 zelfs 98. Hierdoor werd de laatste uitgeroepen tot de beste limoncello ter wereld. De limoncello’s zijn te koop via de website www.dmclimoncello.com en hier staat ook een lijst met verkoopadressen. (BRON)

Meer variaties

Uiteindelijk kun je ook variaties gaan maken. Gebruik een keer:

 • sinaasappelschillen (Arancello)
 • Bloedsinaasappelschillen
 • Manderijneschillen

Hier geld ook weer: altijd onbespoten en biologisch!

Ik hoop dat je waarde hebt kunnen halen uit dit uitgebreide artikel over limoncello. Laat me even wetenjouw versie net zo lekker is als het recept die ik gedeeld hebt

nog even alle links op een rijtje:

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!