Zelf brood bakken? 8 essentiële tips om je brood nog lekkerder te maken!
15 april 2021 

Zelf brood bakken? 8 essentiële tips om je brood nog lekkerder te maken!

Zelf brood bakken is gemakkelijker dan je denkt. Als je er goed over nadenkt is het een geweldig mooi proces. Je gaat toveren met deeg en uiteindelijk wordt het brood! 

Zelf brood bakken is een feest

Eigenlijk is zelf brood bakken best wel gaaf:

  • Het rijproces is mooi om te zien
  • De lekkere knapperige korst van je eigengebakken brood
  • De geur die vrijkomt van vers gebakken brood
  • Super vers!

Wat is brood?

Brood wordt over de gehele wereld gegeten. Eigenlijk al vanaf de prehistorie toen de landbouw werd ontdekt. En toch smaakt brood in ieder land weer anders. Bij ons komt het uit de oven, maar er zijn ook landen waar het gekookt(!) of gestoomd wordt!

En dan heb je ook nog eens miljoenen verschillende soorten brood. Ik zal alle broodsoorten maar niet gaan benoemen in deze blog! Het bestaat in de meeste gevallen maar uit een paar ingrediënten en toch kan het hartstikke lekker zijn.

Welke ingrediënten heb je nodig om brood te bakken?

Hoewel broodrecepten variëren, heeft het maken van brood over het algemeen maar vier ingrediënten nodig:

  • Meel
  • Water
  • Zout
  • Gist (actieve droge gist of instantgist )

Dit is eigenlijk je basis en met de basis kun je eindeloos gaan variëren!

zelf brood bakken

Wat heb je nodig om zelf brood te bakken?

Altijd handig! Een lijstje met benodigdheden wat je eigenlijk nodig hebt als je zelf brood gaat bakken:

  • Zorg voor een goede ( digitale ) weegschaal – meten is weten!
  • Maatbeker – kies altijd voor een doorzichtige,
  • beslagkommen – voor het mengen, kneden en rijzen
  • Een deegkrabber -superhandig bij het broodbakken
  • Deegroller – kneden doe je met de hand, uitrollen met een deegroller
  • Glazen schaal –  ik gebruik altijd een glazen schaal voor de 2e keer rijzen
  • Broodmes – Je kunt je brood verprutsen als je niet een goed mes gebruikt
  • broodblik -dit mag ook een cakevorm zijn
  • optioneel een broodbakmachine – kies je voor gemak? Bak dan je brood in een broodbakmachine

6 essentiële tips om je brood nog lekkerder te maken!

Ik heb je beloofd in de titel van deze blog om 6 tips met je te delen hoe je bord nog lekkerder wordt. 6 ‘kleine' hacks die een groot verschil kunnen gaan maken in het eindresultaat!

1- Kies voor een goede weegschaal

Als je zelf brood gaat bakken zorg ervoor dat je een goede digitale weegschaal hebt. Het is echt super belangrijk dat je alles op de gram nauwkeurig gaat afwegen. Ga niet zelf experimenteren met een beetje van dit en een beetje van dat.

Dit kun je pas doen als je het zelf brood bakken goed beheerst.

Digitale weegschalen >>>>

2- Kies een goede kwaliteit meel

Met een goede kwaliteit meel ga je ook een beter brood bakken. Op het eerste oog lijken alle soorten meel op elkaar. Toch is er een degelijk verschil. Alles heeft te maken met de gluten die erin zitten en voor elk brood heb je weer een ander soort meel nodig

  • Tarwebloem – Stevige en brosse broden, naan, zuurdesembrood
  • Patentbloem – Luchtig (wit)brood, ciabatta, koekjes, cake, muffins
  • Durumbloem – Platte broden, focaccia, pasta's
  • Maïsbloem – Maïsbrood (let op: meng het met ander meel of een flinke hoeveelheid rijsmiddel), koekjes, tortilla
  • Rijstebloem – Tijgerbrood
  • Volkorenmeel – Grof volkoren brood, koekjes, pitabroodjes,
  • Meergranenmeel – (Donker) meergranen brood, geschikt voor notenbrood
  • Roggemeel – Roggebrood, knäckebröd
  • Sojameel – Glutenvrij brood
  • Zelfrijzend bakmeel – Cakes, taarten
  • Boekweit – pannekoeken, koekjes (BRON)

zelf brood bakken -meel

3- Pas op voor overkneden of onderkneden

Je kunt met zelf brood bakken teveel kneden maar ook te weinig. Je kunt dit eenvoudig controleren: Je deeg moet je  5 tot 10 cm. uit te rekken zonder dat het uit elkaar valt.

4- Zorg voor de juiste oventemperatuur

Als je zelf gebakken brood steeds te licht, te droog of niet gaar is dan deugt er iets niet aan je oventemperatuur. Diot kun je gemakkelijk controleren met een vleesthermometer. Zodoende kun je de oven kalibreren. Ga spelen met de temperatuur zodat je de juiste stand hebt bereikt

5- Gebruik de juiste gist

Ik heb in het verleden vaak genoeg meegemaakt dat mijn brood niet ging rijzen. Ik snapte er neits van. Totdat ik eens keek op de verpakking van de gist. Het was over datum!
Bewaar de gist ook op de juiste manier.

6- Wees eens een keer niet zuinig met zout

Zout geeft het brood smaak en haalt de andere smaken omhoog. Je kunt dit heel gemakkelijk testen door een beetje van het deeg te gaan proeven. Zout in brood heeft ook nog een andere functie.
Zout is niet alleen belangrijk voor de smaak: het zorgt voor een chemische interactie met de bloem en gist wat het brood een goede structuur en textuur gaat geven.

Wil je het allerlekkerste brood van Nederland leren bakken?

Er is een geweldige mooie cursus in het assortiment van The Cooking Academy: De online brood cursus. Deze cursus wordt gegeven door Edwin Klaasen. Hij leert in deze cursus niet alleen hoe je een brood moet bakken maar ook het hele proces van brood bakken beter te begrijpen.

Wie is Edwin Klaasen?

Edwin hoort tot de Nederlandse top wat betreft brood bakken. Zijn enthousiasme en gevoel voor het bakkersvak werken bijzonder aanstekelijk. Dat ga je zeker merken in de cursus.

Hij heeft ongelofelijk veel kennis over brood en wil dit graag met je delen. ik heb zijn LinkedIn profiel even bekeken en wat heeft Edwin een schat aan ervaring zeg!

Sinds 2007 heeft hij ook het Bedrijf Dezemenzo waar ze brood bakken op basis van hun eigen desemculturen.

Edwin: “Elk brood wat we maken begint bij onze eigen desemcultuur. Wij willen jou blij maken met brood! “

Wat staat je te wachten in de online brood cursus van Cooking academy?

Ten allereerst is het een cursus die je thuis kunt volgen. Een online videocursus. Je kunt de video's zo vaak mogelijk bekijken als je wilt. De cursus bestaat uit:

  1. De Basics (4 lessen)
  2. Deeg maken (8lessen)
  3. Het rijsproces (4 lessen)
  4. Woeste knoest ( in de gratis proefles wordt je hier meer over verteld) (4 lessen)
  5. Knuffeldeeg (7 lessen)
  6. Zuurdezem ( 4 lessen
  7. Bakken en ovens ( 4 lessen)
  8. Readers & spreadsheets (14 lessen)
  9. Verdiepingen ( 10 lessen)

Is er een gratis proefles?

Wanneer je eerst nog twijfelt of dit wel iets voor je is. Je kunt altijd eerst kiezen voor een vrijblijvende proefles. Je zit na het volgen van de proefles nergens aan vast.

Aanmeldlink voor de gratis proefles >>>>

Kun je straks echt zelf brood bakken na deze cursus?

N het volgen van deze cursus weet je alles over zelf brood bakken doordat je het hebt geleerd van een expert. Je kunt straks met je brood praten. Je snapt het gehele proces van brood bakken.

Je hebt paardefluisteraars en ook broodfluisteraars

Wat voor voordelen levert dit me op?

Heb je er al over nagedacht wat voor voordelen deze cursus je straks op gaat leveren? Alle voordelen verschillen echter wel per persoon:

  • Nooit geen mislukt brood meer
  • Iedere dag de geur van versgebakken brood in huis
  • Eindeloos variaties gaan maken
  • Altijd vers brood in huis
  • Het scheelt je uiteindelijk gigantisch in je portemonnee
  • Je hebt nog meer plezier in de keuken!

Wat voor cursussen heeft Cooking Academy nog meer?

Het aanbod van cursussen van Cooking Academy breid zich steeds verder uit. Van pizza tot brood, van wijn tot zelfs frituren! Alle cursussen van Cooking Academy heb ik keurig gerangschikt op één centrale pagina op deze website.

Bekijk alle cursussen van Cooking Academy >>>>

Daarnaast heb je ook nog eens uitgebreid toegang in de community van Cooking Academy!

Wie bij iedereen in de smaak wil vallen moet brood gaan bakken!

Wat kost de online brood cursus?

Schrik niet…. Je betaald voor deze cursus als je het via deze link aanschaft  niet meer dan 61,98 ! Dat is niet gek toch?

59 lessen en toegang tot het forum. Ik ben er 100% van overtuigd dat dit een waardevolle cursus voor je is als je meer wilt weten over brood bakken.

Conclusie

Brood bakken komt heel precies. Heb je eenmaal de basics door hoe het moet dan kan het eigenlijk nooit meer fout gaan. Wil je een betere brood bakker gaan worden? Klik dan op deze link zodat je voor 61.98 kan starten. Vandaag nog!

Eerst de gratis proefles volgen? Bekijk hier de gratis proefles zelf brood bakken!

Over de schrijver
Hoi!, Fijn dat je er bent! Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic is Geert Louters ook de drijvende kracht van 24Taste.nl. Stapelgek op alles wat lekker en gezond is. "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen" Wil je afvalllen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Fijn dat je er bent!