Online een DNA test aanvragen? Ontdek hoe je gezondheid ervoor staat!
25 januari 2021 
in Gezond
10 min. leestijd

Online een DNA test aanvragen? Ontdek hoe je gezondheid ervoor staat!

Momenteel is het mogelijk om door een DNA test in te zien hoe je gezondheid ervoor staat. Steeds meer mensen in Nederland doen een DNA test om erachter te komen of ze gezond leven en wat hun levensverwachting is.

In dit artikel vindt je dan ook alles over je DNA, Wat is een DNA test en hoe kun je (anoniem) een DNA test aanvragen.

Wat is ook alweer DNA

Ik zal het proberen uit te leggen zonder moeilijke woorden te gebreken. Ons lichaam is opgebouwd uit  miljoenen cellen. In iedere cel van je lichaam zit hetzelfde DNA.

In je DNA zitten heel veel erfelijke eigenschappen opgeslagen, zoals de kleur van je ogen, de kleur van je haar maar ook waar je allergisch of vatbaar voor bent.

dna test aanvragen

Je DNA code is uniek en iedereen heeft een ander DNA. Maar je DNA kan ook gaan muteren, oftewel zich aanpassen aan andere gewoontes.

Deze mutaties, waarmee je wordt geboren, kunnen grootschalig of kleinschalig zijn, afhankelijk van het aantal bouwstenen dat erbij betrokken is. Door ze in kaart te brengen, kan de wetenschap iets zeggen over de kans op bepaalde ziekten en aandoeningen.

Wat voor informatie kun je halen uit een DNA test?

Wanneer je een DNA test gaat aanvragen kun je dus achter heel veel informatie komen waar je anders niet achter was gekomen.


  • Bepaalde allergieën waar je anders nooit achter was gekomen
  • Ziektes waar je genetisch gezien een verhoogde of juist een verlaagde kans hebt.
  • Een overzichtelijk en makkelijk te raadplegen leefstijladvies, gebaseerd op jouw DNA-profiel.
  • je Medicatiegevoeligheid wordt in kaart gebracht.
  • Relevante, persoonlijke preventie-adviezen.
  • Je kunt zien of er problemen zijn met methylering of detoxificatie.  Een voorbeeld van een verstoorde methylering is moeilijk kunnen slapen.
  • Persoonlijk leefstijladvies, gebaseerd op jouw DNA-profiel
  • En nog veel meer…

Waarom een DNA test aanvragen?

Een DNA test aanvragen is nog nooit zo goedkoop en makkelijk geweest als momenteel. Meer dan 26 miljoen commerciële testen zijn er de afgelopen wereldwijd uitgevoerd.

De kennis en informatie wat je uit een DNA test kunt halen wordt ook steeds beter. Het is ongelofelijk wat er uit zo’n minuscuul kleine cel uitgehaald kan worden.

Met een DNA test ontvang je een persoonlijk leefstijladvies. Als je gezonde patronen opneemt in je dagelijkse gewoontes, kun je wel 15 jaar langer leven.

Stel je voor dat je vaak last hebt van je darmen en uit de DNA test blijkt dat je overgevoelig bent voor bepaalde tarwesoorten. Dan kun je heel erg snel en gemakkelijk van je problemen afkomen.

Bepaalde gezondheidsklachten of overgevoeligheid voor bepaalde producten kun je de kiem smoren als je een DNA test hebt gedaan.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

dna test aanvragen

Is een DNA test betrouwbaar?

Een DNA geeft in het algemeen voor 90% een realistisch beeld. Het verschilt ook weer per bedrijf. De goedkope DNA test die je kunt vinden bij het kruidvat is minder nauwkeurig dan de DNA test van een gerenommeerd bedrijf zoals Igene

Je hebt uiteraard altijd tegenstanders zoals het consumentenprogramma Radar. Heeft Radar ooit wel een iets positiefs naar voren gebracht? Volgens mij niet!

De nauwkeurigheid van een DNA test hangt af van een aantal factoren:

 • De kwaliteit van het geleverde DNA-monster.
 • Het exacte type test waarmee je DNA wordt afgenomen.
 • Het aantal bio geografische regio’s dat door een aanbieder wordt bestreken.
 • De grootte van de referentiedatabase van een aanbieder.

IGene positief in de media

Enkele maanden geleden is iGenme uitgebreid aan bod gekomen bij een uitzendig van tegellicht. In tegenstelling tot de Radar-uitzending was dit inhoudelijk een objectievere weergave van iGene.

Een belangrijk thema in die Tegenlicht aflevering was privacy en anonimiteit en het feit dat grote (bijvoorbeeld Amerikaanse) DNA-testaanbieders veelal DNA resultaten doorverkopen aan externe partijen/bedrijven. Dit is iets waar iGene dus op tegen is  en nooit gaat doen.

Hier kun je meer lezen over de uitzending: https://www.igene.nl/dna-test/tegenlicht-uitzending–mijn-dna..

Overigens is er via een uitgebreide blog ook een reactie op de Radar-uitzending geschreven. Hier kun je dus ook de nodige toelichting vinden op een aantal onjuiste en suggestieve beweringen: https://www.igene.nl/dna-test/reactie-van-igene-op-de-radar-uitzending-van-26-oktober-2020

Hoe gaat iGene te werk met hun DNA test?

Bij Igene kun je dus een DNA test aanvragen en laten uitvoeren. Maar hoe gaat iGene eigenlijk te werk? Een DNA test aanvragen bij iGene gaat eigenlijk heel erg simpel:

 • Je bestelt de iGene DNA-test van je keuze.
 • Igene analyseert je DNA in een universitair medisch genetisch onderzoekslaboratorium.
 • Na ongeveer 6 tot 8 weken is jouw iGene Paspoort klaar.
 • Je kunt je paspoort dan raadplegen met de iGene app of downloaden als PDF-rapport.

DNa test aanvragen bij iGene

Wat wil je allemaal over jezelf weten met een DNA test van iGene?

Bij iGene kun je kiezen uit vier verschillende DNA testen. Het begint bij iGene Basic en eindigt bij een de duurste, eentje waar je persoonlijk uitleg krijgt. Om erachter te komen welke test he tbeste bij je gaat passen kun je hier heel erg gemakkelijk achter komen op de website van iGene.

Weet je het na deze test nog niet welke het beste voor je is? Dan kun je altijd nog contact opnemen met iGene.

DNA test aanvragen

Hoe gaat iGene om met je privacy?

Er zijn bedrijven die DNA testen uitvoeren en de gegevens verstrekken aan de farmaceutische industrie. Bij iGene is je privacy gewaarborgt.

Om je privacy te waarborgen worden de betaalgegevens en je persoonlijke gegevens via twee systemen gescheiden op twee verschillende servers.

Jouw adresgegevens worden alleen gebruikt voor het verwerken van je bestelling en om je de kit met het testbuisje toe te sturen.

Na levering van de kit worden je adresgegevens verwijdert uit het administratieve systeem. Nadat je DNA-samples in het laboratorium zijn verwerkt, worden ook deze vernietigd.

Waarom is iGene anders dan alle andere DNA bedrijven?

Bij iGene wordt alleen informatie verstrekt over aandoeningen en persoonlijke eigenschappen die wetenschappelijk overtuigend zijn aangetoond dat er een genetisch verband is. Andere aanbieders geven soms ook informatie over aandoeningen waarbij dit minder zeker is.

In je DNA paspoort komt ook informatie over jouw gevoeligheid voor de werkzame stoffen in medicijnen. Dit noemen ze ook wel een farmacogentisch paspoort.

Dat je ook echt lekkerder kunt gaan leven door de informatie die wordt verstrekt staat bij iGene hoog in het vaandel.  Dat wordt gedaan door bekende preventie-informatie te vertalen in persoonlijke leefstijlprioriteiten. Hierdoor zie je direct op welke vlakken voor jou het makkelijkst de meeste winst valt te behalen.

Tot slot ontvang je via de iGene berichtenservice elke week een praktische tip of reminder, gebaseerd op je algemene leefstijladvies. Door informatie op deze manier te doseren en op een aantrekkelijke manier te presenteren is de kans dat je er ook daadwerkelijk iets mee doet veel groter.

Deze dienst met 4 componenten (persoonlijk genenpaspoort, leefstijladvies op maat, praktische tips via een berichtenservice) is voor zover ik weet uniek in de wereld. 

Samenvatting over hoe je online een DNA test kunt aanvragen

Wanneer je meer wilt weten hoe je gezondheid ervoor staat dan kun je dus heel veel uit een test halen van iGene. Er is nog een gerenommeerd bedrijf die DNA testen aanbied. Dit is MyHeritage.  Op zich niks mis mee, maar als je echt goed gaat vergelijken dan is iGene net iets uitgebreider en secuurder.

Je vindt hier een vergelijkingstool tussen iGene en MyHeritage

Wat zijn de ervaringen van anderen over iGene?

Wanneer je op zoek gaat naar ervaringen van anderen kom je in het algemeen goede resultaten tegen. Een enkeling is zeer negatief. Maar dat heb je ook bij een Coolblue, Apple of bol.com.

Net wat ik ook al eerder zei in deze blog, het TV programma van radar heeft kortgeleden een item gemaakt over commerciele DNA testen. Radar is eigenlijk altijd negatief.

voorbeeld: Zelf ben ik een groot fan van de Healy. Door de Healy is mijn gezondheid enorm verbeterd. Toch werd de Healy negatief beoordeeld in Radar.

Ga zelf maar eens op zoek naar reviews en ervaringen van anderen over iGene.

IGene is altijd actueel

Daarnaast is ‘actueel‘ een belangrijk speerpunt voor iGene. Alle  nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken in de wetenschap worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Hierdoor kunnen ze regelmatig nieuwe informatie toevoegen aan het iGene paspoort of andere updates doorvoeren. De resultaten zijn dus conform de huidige stand van de wetenschap.

In de afgelopen jaren zijn regelmatig nieuwe onderwerpen aan het iGene paspoort toegevoegd, en dit zal in de toekomst ook blijven gebeuren. Ook bestaande profielen krijgen dan automatisch deze nieuwe informatie toegevoegd aan de resultaten.

Kort samengevat: Iedereen die gezonder wil leven en een machtig mooi overzicht wil hebben als PDF en in een app kan ik de DNA test aanbevelen van iGene.

40,- korting op je DNA test?

OEPS…..Bijna vergeten te vermelden. Wanneer je graag een korting wil dan moet jij je even aanmelden op de nieuwsbrief van iGene. Hier kwam ik per toeval achter. Dit kan onderaan op hun website.

dna test aanvragenOver de schrijver
Hoi!, Geert hier! Wat supertof dat je op 24Taste bent beland.Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. Ik ben stapelgek op alles wat lekker en gezond is."Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Meer informatie
Nobel vlees, dat ga je zeker proeven