16/08/2022

geert

Afvallen

minuten leestijd

Alles wat je wilt weten over Koolhydraatarme producten.

Koolhydraatarme producten, wat doen ze eigenlijk met je lichaam? Als je nu echt wat kilo’s wilt afvallen dan is het een heel goed idee om minder koolhydraten te gaan eten. Wanneer je het goed doet kun je in sommige gevallen wel 3 kilo per week afvallen, zonder honger te leiden.

Maar wat zijn nu eigenlijk koolhydraatarme producten? Wat mag je eigenlijk allemaal eten met een koolhydraatarm dieet? En wat mag je niet eten? Lees er alles over in dit artikel!

Na het lezen van dit artikel heb je straks antwoord op de vragen:

 • Wat gebeurt er als je te veel koolhydraten binnenkrijgt?
 • Is een koolhydraatarm dieet makkelijk vol te houden?
 • Wat is het voordeel van het koolhydraat 50 dagen programma?
 • Welke koolhydraatarme producten mag ik wel eten en welke beter niet?

Waarom is een koolhydraatarm dieet  beter als een ander dieet?

Pas geleden is er een wetenschappelijk onderzoek geweest die het heel erg mooi heeft aangetoond dat het koolhydraatarm dieet beter is als de rest van alle dieetprogramma’s. In een onderzoek werden mensen opgedeeld in twee groepen:

 1. Een groep die 12 weken koolhydraatarme producten eet.
 2. Een groep die 12 weken vetarme producten eet.

Beide groepen mochten zoveel calorieën eten als ze zelf wilden. Na 12 weken was de koolhydraatarme groep 9,9 kilo afgevallen, terwijl de vetarme groep slechts 4,1 kilo kwijtraakte.

Conclusie: het koolhydraatarme dieet was 2,3 keer effectiever dan het vetarme dieet. Wat trouwens ook een enorm voordeel is van een caloriearm dieet is dat je geen calorieën meer hoeft te tellen.

lees meer over koolhydraatarm dieet:

Zijn koolhydraten nu echt slecht voor je

Stoppen met vullen, Start met voeden

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn één van de drie soorten voedsel die je lichaam energie geven. De andere twee zijn eiwitten en vetten. Samen bieden ze de brandstof die je lichaam gebruikt om zichzelf te bouwen en te repareren. De koolhydraten worden afgebroken tot glucose (suiker) die je meteen kunt gebruiken. Van sommige koolhydraatarme producten kun je dik worden, maar van andere kun je juist van afvallen.

Koolhydraten voor sporters

Omdat koolhydraten een grote energiebron zijn, heb je ze ook nodig voor bij het sporten. Experts raden aan om 1 tot 3 uur voor het sporten bij te tanken met een combinatie van koolhydraten en eiwitten, zoals havermout, Griekse yoghurt, pindakaas of noten en rozijnen.

koolhydraatarme producten

Wat gebeurt er als je teveel koolhydraten binnenkrijgt?

Wanneer je teveel koolhydraten binnenkrijgt kan je bloedsuikerspiegel te hoog worden. Hierdoor maakt je lichaam meer insuline aan, De extra glucose zet zich dan om in vet te bewaren. Dat kan ongezond zijn als je al wat extra kilo’s bij je hebt. Het kan uiteindelijk leiden tot diabetes en andere gerelateerde gezondheidsproblemen.

En als ik te weinig koolhydraten binnenkrijg?

Als je niet genoeg koolhydraten binnenkrijgt kun je last krijgen van obstipatie. Je hebt dan een gebrek aan vezels en voedingsstoffen. Je lichaam wordt ook gedwongen om eiwit of vet te gebruiken voor energie. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Als je ze als brandstof gebruikt, heb je misschien niet genoeg over om meer cellen aan te maken en ze gezond te houden.

Maar wat is nu de juiste hoeveelheid?

Het aantal koolhydraten dat je nodig hebt, hangt af van je geslacht, grootte en hoe actief je bent.  Dit kan veranderen naarmate je ouder wordt. Als algemene regel geldt dat ongeveer de helft van je dagelijkse calorieën afkomstig moet zijn van koolhydraten in fruit, groenten, granen, bonen en zuivelproducten. Zorg ervoor dat je gezonde, complexe koolhydraten gaat gebruiken maar vergeet de eenvoudige koolhydraten ook niet.

Diabetes en koolhydraten

Wanneer je diabetes patiënt bent, moet je de hoeveelheid koolhydraten zorgvuldig in de gaten houden. Dit omdat je lichaam moeite heeft om je bloedsuikerspiegel op een veilig niveau te houden. Als je een te hoog gehalte aan koolhydraten hebt kan je lichaam je bloedsuiker  niet snel genoeg naar beneden brengen.

Als je bloedsuikerspiegel te laag is, kan een glas vruchtensap of een andere eenvoudige koolhydraten juist het middel zijn om het weer omhoog te brengen. Als u diabetes heeft, overleg dan met uw arts of diëtist over de beste manier om met koolhydraten af te vallen.

Yes,…..Ik wil afvallen met een koolhydraatarm dieet!

Wanner je wilt afvallen met een koolhydraatarm dieet kies dan voor de langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten vindt je in de meeste groentesoorten, volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en ga eens wat vaker kiezen voor producten met spelt. en uiteraard ga je voor koolhydraatarme producten.

Welke koolhydraatarme producten zijn goed voor me?

Eieren en vlees

Deze bevatten bijna allemaal 0% koolhydraten. Met uitzondering van orgaanvlees. Dit bevat ongeveer 5% koolhydraten. Wanneer je ook eens wat vaker kip op het menu zet dan krijg je ook gelijk voldoende eiwitten binnen.

koolhydraatarme producten

Pas je wel op met bewerkte vleesproducten zoals vlug-klaar vlees en vleeswaren? deze bevatten vaak wel weer heel erg veel koolhydraten door allemaal toevoegingen in de fabriek.

Vis, schaal en schelpdieren.

Zet eens wat vaker vis op het menu. Het is hartstikke gezond vanwege de Omega 3 vetzuren en het bevat ook 0% koolhydraten. schaal en schelpdieren bevatten ongeveer 4 a 5% koolhydraten, dus dit is ook nog te overzien.

Fruit, maar kies wel de juiste soorten

Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt ervaren, past het niet echt in een koolhydraatarm dieet. Dit komt omdat de meeste vruchten best wel veel koolhydraten bevatten, in vergelijking met groenten. Afhankelijk van het aantal koolhydraten waar je op mikt, kun je je fruitinname beperken tot 1-2 stuks per dag. Dit is echter niet van toepassing op vette vruchten zoals avocado’s of olijven.

Groente

De meeste groenten bevatten weinig koolhydraten. Bladgroenten hebben een bijzonder laag niveau en de meerderheid van hun koolhydraten bestaat uit vezels. Pas op met zetmeelrijke wortelgroenten zoals aardappelen en zoete aardappelen. Deze hebben een hoog gehalte in koolhydraten.

Noten, zaden en pitten, Deze mag je nooit vergeten als je kiest voor koolhydraatarme producten

Noten en zaden en pitten zijn erg populair bij koolhydraatarme diëten. Ze hebben meestal weinig koolhydraten, maar veel vet, vezels, eiwitten en verschillende micronutriënten. Noten worden vaak als snack gegeten, terwijl zaden eerder worden gebruikt voor het toevoegen van crunch aan salades of recepten.

Bovendien worden noten en zaden van meel, zoals amandelmeel, kokosmeel en lijnzaadmeel, vaak gebruikt voor het maken van koolhydraatarme soorten brood en andere gebakken producten.

lees ook:

Wat niemand weet over granen, zaden en pitten

Zijn zonnebloempitten nu echt zo gezond?

Zuivel

Het klinkt gek maar de zuivel moet zo vet mogelijk zijn. Kies dus voor VOLLE melk, volle kwark en Griekse yoghurt. Let er wel goed op dat er geen toegevoegde suikers inzitten.

Boter en olie

Kies voor roomboter, kokosolie en extra vierge olijfolie. Geen bak en braadproducten vanwege de toegevoegde slechte ingrediënten. Je vlees kleurt niet voor niets zo mooi bruin als je het daarin bakt. De mooie bruine kleur kot door de verkeerde stoffe die erin zitten.

Dranken

Drink vooral water, het liefs anderhalf liter per dag. De meeste suikervrije dranken kun je gewoon gebruiken in een koolhydraatarm dieet. Hou er rekening mee dat vruchtensappen zeer veel suiker en koolhydraten bevatten. Begin hier dan ook niet aan. Ook geen verse vruchtensappen!

chocolade

Als je toch een keer trek hebt in chocolade kies dan voor pure chocolade met minimaal 75% cacao.

koolhydraatarme producten

Welke koolhydraatarme producten moet ik vermijden?

Soms is bepaald voedsel wel gezond maar helaas niet geschikt voor een koolhydraatarm dieet. Pas hier dus mee op!

brood

Vermijd brood in je koolhydraatarm dieet. Wist je dat één plak witbrood maar liefs 14 gram koolhydraten bevat? Er bestaat trouwens wel koolhydraatarm brood, makkelijk zelf te maken of te verkrijgen in de betere supermarkt of warme bakker

fruit

Veel fruit bevat echter veel koolhydraten en is mogelijk niet geschikt voor koolhydraatarme diëten.

Een typische portie fruit is een kopje of een klein stukje. Een kleine appel bevat bijvoorbeeld 21 gram koolhydraten, waarvan er 4 gram afkomstig is van vezels.

Op een koolhydraatarm dieet is het beter om bepaalde soorten fruit te vermijden, vooral zoete vruchten en gedroogde vruchten, die een hoog aantal koolhydraten hebben:

 • Banaan: 27 gram koolhydraten.
 • handjevol rozijnen:  22 gram koolhydraten.
 • 1/2 Mango: 28 gram koolhydraten.
 • Peer: 28 gram koolhydraten.

Zetmeelrijke groenten

Bij de meeste diëten wordt groenten als gratis voedsel. beschouwd.  Heel veel soorten hebben een zeer hoog vezelgehalte, wat je kan helpen bij gewichtsverlies en controle van de bloedsuikerspiegel.

Sommige groenten met een hoog zetmeel bevatten echter veel meer verteerbare koolhydraten dan vezels en moeten worden beperkt in een koolhydraatarm dieet.

En als u een koolhydraatarm dieet volgt, is het beste om deze zetmeelrijke groenten helemaal te vermijden:

Maïs (1 kop): 41 gram koolhydraten.
Aardappel: 37 gram koolhydraten.
Zoete aardappel(1 medium): 24 gram koolhydraten.
Bieten (1 kopje): 16 gram koolhydraten.

Pasta

Pasta is een veelzijdig en goedkoop hoofdvoedsel, maar het bevat ook veel koolhydraten.  Eén kop gekookte pasta bevat 43 gram koolhydraten. Dat is best veel eigenlijk.

Volkoren pasta is een beter alternatief. Dit bevat 37 gram koolhydraten.

koolhydraatarme producten

Op een koolhydraatarm dieet is het eten van spaghetti of andere soorten pasta geen goed idee, tenzij je een heel klein deel gebruikt, wat voor de meeste mensen niet realistisch is. Als je naar pasta hunkert, maar je koolhydraatbeperking niet wilt overschrijden, probeer dan in plaats daarvan spiraalvormige zucchini-noedels (“zoodles”) of shirataki-noedels te maken

Graan

Het is bekend dat zoete ontbijtgranen veel koolhydraten bevatten. Je zult echter verrast zijn door het aantal koolhydraten van gezonde granen.

Een kopje gekookte gewone of instant havermout biedt bijvoorbeeld 32 gram koolhydraten, waarvan slechts 4 gram vezels.

Havermoutvlokken worden minder verwerkt dan andere soorten havermout en wordt over het algemeen als gezonder beschouwd. Echter, slechts een halve kop gekookte haver van heeft toch maar weer even 29 gram koolhydraten.

Volkoren graan koude ontbijtgranen hebben de neiging om nog hoger te zijn in koolhydraten. Een halve kop granola-granen bevat 37 gram koolhydraten met 7 gram vezels. Dezelfde hoeveelheid Grape Nuts-granen pakt maar liefst 46 gram koolhydraten met 5 gram vezels ( 25 , 26 ).

Afhankelijk van je persoonlijke koolhydratendoel kan een kom ontbijtgranen je gemakkelijk over je totale koolhydraatbeperking voor de dag heen brengen.

Bier

Alcohol kan met mate worden genoten op een koolhydraatbeperkt dieet. In feite heeft droge wijn maar heel weinig koolhydraten en geen sterke drank. Bier is echter vrij hoog in koolhydraten.

Een blikje bier bevat gemiddeld 13 gram koolhydraten. Zelfs light bier bevat 6 gram per blik.

Studies tonen aan dat het consumeren van koolhydraten in vloeibare vorm de neiging heeft om gewichtstoename meer te bevorderen dan het verkrijgen van koolhydraten uit vast voedsel.

Zuivel met suiker

yoghurt is een smakelijk, gezond en veelzijdig voedsel. Hoewel gewone yoghurt vrij weinig koolhydraten bevat, hebben veel mensen de neiging zuivel met fruitsmaak, gezoete vetarme of magere yoghurt te eten.

Helaas bevat gezoete yoghurt vaak net zoveel koolhydraten als een dessert.  Eén kopje magere yoghurt zonder vet kan tot 47 gram koolhydraten bevatten, wat zelfs hoger is dan een vergelijkbare portie ijs.

Echter, het kiezen van een half kopje gewone Griekse yoghurt met een halve kop bramen of frambozen, zal de verteerbare koolhydraten onder de 10 gram houden.

Sappen

Sap is een van de slechtste dranken die je kunt drinken op een koolhydraatarm dieet. Hoewel het enkele voedingsstoffen bevat, is vruchtensap zeer rijk aan snel verteerbare koolhydraten die ervoor zorgen dat uw bloedsuikerspiegel snel toeneemt.

Bijvoorbeeld, een glas ongezoet appelsap bevat 48 gram koolhydraten. Dit is zelfs meer dan frisdrank, die 39 gram heeft. En ongezoet druivensap levert maar liefst 60 gram koolhydraten per portie op.

Hoewel groentesap niet zo veel koolhydraten bevat als vruchtensap, bevat een glas nog steeds 16 gram koolhydraten, waarvan er slechts twee gram afkomstig zijn van vezels.

Sappen zijn een voorbeeld van vloeibare koolhydraten die het eetlustcentrum van je hersenen niet op dezelfde manier verwerkt als vaste koolhydraten. Het drinken van sap kan later op de dag tot meer honger en voedselinname leiden.

Vetarme en vetvrije dressings

Salades passen prima in een koolhydraatarm dieet.

Kant en klare salades leiden echter vaak tot het toevoegen van meer koolhydraten dan je zou verwachten, met name vetarme en vetvrije varianten.

Twee eetlepels kant en klare French dressing bevat meer dan 10 gram koolhydraten. Veel mensen gebruiken meestal meer dan twee eetlepels, vooral bij een hoofdgerecht. Om koolhydraten te minimaliseren, kleed je je salade met een romige, volle dressing op basis van Griekse yoghurt of kwark.

Beter nog, gebruik een scheutje (appel) azijn en olijfolie , die beschermende effecten op het hart heeft en ook kan helpen bij het afvallen.

Bonen en peulvruchten

Bonen en peulvruchten zijn voedzame voedingsmiddelen. Ze kunnen veel gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een verminderde ontsteking en het risico op hart- en vaatziekten.

Hoewel ze veel vezels bevatten, bevatten ze ook een behoorlijke hoeveelheid koolhydraten. Afhankelijk van uw voorkeur, kunt u kleine hoeveelheden prima opnemen in een koolhydraatarm dieet.

hoeveelheid koolhydraten per portie

 • Linzen: 40 gram koolhydraten.
 • Zwarte bonen: 41 gram koolhydraten.
 • Pinto bonen: 45 gram koolhydraten.
 • Kikkererwten: 45 gram koolhydraten.
 • Bruine bonen: 40 gram koolhydraten.

honing en suiker

Je bent je er waarschijnlijk van bewust dat voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte – zoals koekjes, snoep en cake – verboden zijn voor een koolhydraatarm dieet.

koolhydraatarme producten

Je zult je echter misschien niet realiseren dat “natuurlijke” suikers net zoveel koolhydraten kunnen bevatten als kristalsuiker. In feite zijn veel van hen zelfs nog hoger in koolhydraten.

Hieronder de hoeveelheid koolhydraten per eetlepel van verschillende soorten suiker:

 • Witte suiker: 12,6 gram koolhydraten.
 • Ahornsiroop: 13 gram koolhydraten.
 • Agave nectar: 16 gram koolhydraten.
 • Honing: 17 gram koolhydraten.

Wat ook nog geld is dat deze zoetstoffen weinig tot geen voedingswaarde bieden. Wanneer de koolhydraatconsumptie beperkt is, is het vooral belangrijk om te kiezen voor voedzame, vezelrijke koolhydraatbronnen.

Chips en crackers

Chips en crackers zijn populaire snacks, maar hun koolhydraten hoeveelheid kunnen snel oplopen. 28 gram tortillachips bevat 18 gram koolhydraten!  Crackers variëren in koolhydraat-gehalte, afhankelijk van de verwerking. Zelfs volkoren crackers bevatten echter ongeveer 19 gram koolhydraten per portie!

Bewerkte snacks worden meestal binnen een korte tijd in grote hoeveelheden geconsumeerd. Het is het beste om ze te vermijden, vooral als u een koolhydraatarm dieet volgt.

Junk-day

Wanneer je voor 80% procent je aan het dieet gaat houden mag je best een keer een dag wat anders inrichten met je voeding. Een pizza is dan geen straf, en daar mag je jezelf best een keer op belonen.

Fruit en groente

Realiseer je dat fruit en groent altijd beter is dan een paar suikerklontjes. Alhoewel fruit niet echt past in een koolhydraatarm dieet, mag je best een keer een appel tussendoor gaan eten. Zie het niet als een straf.

Plan je maaltijden

Wanneer je van te voren een goede weekplanning maakt, wat trouwens heel erg makkelijk is met het koolhydraatarm 30 dagen programma. Met de handige boodschappenlijst die bij dit programma zit kan het dan ook eigenlijk niet misgaan.

Buikvet verliezen is niet makkelijk en het verreist gewoon discipline. Er is niks minde motiverend dan heel erg goed bezig te zijn en vervolgens een flinke misstap te gaan maken.

Gezonde snacks

Ga je naar school, werk of een andere gelegenheid waarbij je een relatief lange periode niet thuis bent, dan is het verstandig om goed uitgerust op pad te gaan. Neem voldoende koolhydraatarme snacks mee, waardoor het makkelijker wordt om andere verleidingen te weerstaan. Er is niks vervelender dan honger te hebben, aangezien je dan vatbaarder bent om dieetfouten te maken.

En nu?

Genoeg informatie over een koolhydraatarm dieet? Ben je nieuwsgierig geworden? Je weet nu in ieder geval wat koolhydraatarme producten zijn.

Ook als je niet wilt of hoeft af te vallen is het altijd beter om wat meer aandacht te schenken aan de hoeveelheid slechte koolhydraten wat je per dag binnenkrijgt Bezoek de website van het 30 dagen koolhydraatarm dieet maar eens.

Inmiddels zijn al meer dan 11000 mensen  je inmiddels voorgegaan, en zijn bijna allemaal zeer positief!

Heel veel succes met het koolhydraatarm dieet!

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!