Een koolhydraatarm dieet, Wat is dat eigenlijk?

Een koolhydraatarm dieet is een dieet waarbij je koolhydraten beperkt, zoals die in suikerhoudende voedingsmiddelen, pasta en brood. In plaats daarvan eet je voedingsmiddelen met veel eiwitten en vetten, zoals vlees, vis, eieren, noten, zaden, oliën, avocado's en koolhydraatarme groenten.

Beperking van koolhydraten

De theorie achter een koolhydraatarm dieet is dat je, door koolhydraten te beperken, je lichaam kunt dwingen vet te verbranden voor energie, wat leidt tot gewichtsverlies. Er is enig bewijs dat een koolhydraatarm dieet effectief kan zijn voor gewichtsverlies.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Obesity ontdekte dat mensen die acht weken lang een koolhydraatarm dieet volgden meer gewicht verloren dan degenen die een vetarm dieet volgden.

Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Diabetologia, vond dat een koolhydraatarm dieet de insulinegevoeligheid en de bloedsuikercontrole verbeterde bij mensen met diabetes type 2.

Pas op met nierziektes

Als je een koolhydraatarm dieet overweegt, is het belangrijk dat je eerst met je arts praat, want er zijn enkele mogelijke risico's. Zo kan een koolhydraatarm dieet problemen veroorzaken voor mensen met een nierziekte of insulineresistentie.

Maar als je gezond bent en je wilt een koolhydraatarm dieet proberen om af te vallen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het succesvoller te maken.

Voldoende eiwitten 

Ten eerste, zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Een veelgemaakte fout die mensen maken als ze koolhydraatarm gaan eten is te weinig eiwitten, wat kan leiden tot honger en spierverlies. Streef ernaar minstens 0,6 gram eiwit per pond lichaamsgewicht te eten, of ongeveer 100 gram eiwit per dag voor iemand van 160 pond.

Ten tweede, concentreer je op het eten van gezonde vetten, zoals die in olijfolie, noten en avocado's. Deze vetten helpen je vol te houden en helpen je lichaam vet te verbranden voor energie.

Voldoende vezels

Ten derde, zorg ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels helpen je te vullen en houden je regelmatig, die beide belangrijk zijn als je probeert af te vallen. Streef naar minstens 25 gram vezels per dag. Je kunt vezels halen uit vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, zaden en bonen.

Ten vierde, drink veel water. Water is essentieel voor een goede gezondheid, en het kan je ook helpen gewicht te verliezen. Als je probeert af te vallen, is het belangrijk dat je dat doet op een manier die vol te houden is.

Een koolhydraatarm dieet kan een effectieve manier zijn om af te vallen, maar het is belangrijk ervoor te zorgen dat je het doet op een manier die gezond en duurzaam is.

Succesvol afvallen met een koolhydraatarm dieet?

Start nu net als duizenden anderen met het koolhydraatarm 50 dagen programma