Wat doet Vitamine E met je lichaam?


Vitamine E: Wat doet Vitamine E met je lichaam?

Vitamine E is een voedingsstof die in voeding en supplementen voorkomt. Het is belangrijk voor veel lichaamsfuncties, waaronder het gezichtsvermogen en het immuunsysteem.

Vitamine E is een antioxidant. Dit betekent dat het cellen helpt beschermen tegen beschadiging. Het helpt het lichaam ook vitamine K te gebruiken. Vitamine E zit in plantaardige oliën, noten, zaden, en bladgroenten. Je kunt het ook uit verrijkte voedingsmiddelen halen, zoals granen en sommige sappen.

De meeste mensen krijgen voldoende vitamine E uit hun voeding. Sommige mensen kunnen echter een supplement nodig hebben. Dit geldt vooral voor mensen die bepaalde medische aandoeningen hebben, zoals de ziekte van Crohn, taaislijmziekte, of leverziekte.

Vitamine E als voedingssupplement

Vitamine E is verkrijgbaar als voedingssupplement. Het wordt ook toegevoegd aan sommige huidverzorgingsproducten, zoals lotions en crèmes. Vitamine E is over het algemeen veilig.

Het innemen van grote doses (meer dan 1.000 mg per dag) kan echter problemen veroorzaken. Deze omvatten misselijkheid, diarree, en een verhoogd risico op bloedingen. Als je een supplement neemt, zorg er dan voor dat je het met voedsel inneemt. Dit zal je lichaam helpen de vitamine E op te nemen.

Wat gebeurd er als je te weinig vitamine E binnen krijgt?

Vitamine E is een essentiële voedingsstof die het lichaam helpt beschermen tegen schade. Zonder voldoende vitamine E kan het lichaam vatbaar worden voor een aantal gezondheidsproblemen. Een van de meest voorkomende problemen die met een tekort aan vitamine E geassocieerd worden is bloedarmoede. Bloedarmoede is een toestand waarbij het bloed niet in staat is voldoende zuurstof naar de lichaamsweefsels te vervoeren.

Dit kan leiden tot vermoeidheid, kortademigheid, en een bleek uiterlijk. Een tekort aan vitamine E kan ook het immuunsysteem verzwakken, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor infecties. Het kan ook problemen met het gezichtsvermogen veroorzaken, want vitamine E is essentieel voor een gezond gezichtsvermogen.

Als je denkt dat je een tekort aan vitamine E kunt hebben, is het belangrijk je arts te bezoeken voor een bloedonderzoek. De behandeling van een vitamine E tekort bestaat meestal uit supplementen, die oraal kunnen worden ingenomen of op de huid aangebracht.


Avocado's zijn ontzettend rijk aan vitamine E. Wist je wel dat je van avocado's een masker kunt maken zodat je een vitamine E boost krijgt?

Je leest hier het artikel waarom avocado's goed voor je huis zijn.