De invloed van hormonen op acne

Wanneer de puberteit begint, begint het menselijk lichaam hormonen te produceren die androgenen of mannelijke geslachtshormonen worden genoemd en die zowel bij jongens als bij meisjes toenemen.

Deze androgenen veroorzaken de vergroting en overprikkeling van de talgklieren die zich in de haarfollikels of poriën van de huid bevinden.

De extra talg of olie die de talgklieren produceren, vermengt zich met dode huidcellen en bacteriën op het huidoppervlak, waardoor de poriën verstopt raken.

In de verstopte porien vermenigvuldigen de bacteriën zich en veroorzaken ontstekingen. Dit alles leidt tot de laesies die met acne worden geassocieerd.

Tieners hebben het vaakst last van acne, puur vanwege de hormonale verschuivingen die gepaard gaan met de puberteit. Volgens de huidige cijfers krijgt bijna 85% van de mensen tussen de leeftijd van 12 en 25 jaar acne.

Het is ook belangrijk op te merken dat de hormonale veranderingen die gepaard gaan met de menstruatiecyclus, zwangerschap en zelfs de menopauze de boosdoeners zijn bij het ontstaan van acne. Ook wanneer vrouwen beginnen of stoppen met anticonceptie, kunnen de hormonale schommelingen die in die periode optreden bij sommige vrouwen acne veroorzaken.

Bovendien kunnen hormoonschommelingen bij volwassenen, zowel mannen als vrouwen, pieken veroorzaken in de productie van talg in de talgklieren. Hierdoor wordt het spectrum van mensen die gevoelig zijn voor acne, als gevolg van hormonale veranderingen, groter.

Last van puistjes of acne? Bekijk het Ebook van Fleur : "Leven zonder Acne" maar eens!

meer over acne en puistjes op deze website:

Reactie plaatsen