Wat zijn vrije radicalen?

Wat zijn vrije radicalen nu eigenlijk en hoe brengen ze schade aan ons lichaam? In het dagelijkse leven worden we iedere dag blootgesteld aan schadelijke stoffen, luchtvervuilingen straling. Maar ook door het gebruik van shampoo, zeep bestrijdingsmiddelen en medicijnen.

Dit veroorzaakt schade aan de cellen in ons lichaam. Een gezonde cel is stabiel maar de schadelijke stoffen die dagelijks ons lichaam binnenkomen zorgen voor zuurstof bevattende afvalstoffen. Dat noemen we vrije radicalen.

Deze vrije radicalen tasten gezonde cellen aan en dat is het begin van een ontsteking in ons lichaam. De cellen gaan uiteinelijk kapot. Vergelijk het met een banaan. Een banaan wordt eerst bruin, dan zwart en gaat uiteindelijk rotten. Dit is te vergelijken met vrije radicalen.

In sommige gevallen hebben vrije radicalen juist een gunstig effect. Immuuncellen gebruiken de vrije radicalen bijvoorbeeld om ongewenste bacteriën te doden of om beschadigde eiwitten in de spieren op te ruimen na het sporten.

Om dit proces tegen te gaan in ons lichaam moet je ervoor zorgen dat je veel anti-oxidanten binnenkrijgt. Deze gaan de strijd aan met de vrije radicalen en zullen uiteindelijk winnen

Als je gezond en gevarieerd eet met volop groente en fruit volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg antioxidanten binnen.

Reactie plaatsen