20/01/2023

geert

Gezond

minuten leestijd

15 verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van dadels(+ één nadeel)

Dadels zijn een populaire snack en een veelgebruikt ingrediënt in allerlei gerechten. Deze natuurlijke zoetstof is niet alleen lekker, maar ook rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. In dit artikel bespreken we 15 gezondheidsvoordelen van dadels en één nadeel. Van verbetering van de stoelgang tot vermindering van het risico op hartziekten, dadels zijn een gezonde keuze voor iedereen die op zoek is naar een natuurlijke manier om hun gezondheid te verbeteren.

Lees verder om meer te weten te komen over de vele gezondheidsvoordelen van dadels en hoe ze kunnen bijdragen aan een gezondere levensstijl.

De gezondheidsvoordelen van dadels: Wat is de voedingswaarde?

Dadels zijn een bron van vezels, vitamines en mineralen. Hier is een overzicht van de voedingswaarde van een portie van 100 gram gedroogde dadels:

 • Calorieën: 277 Kcal. 
 • Eiwit: 2 gram
 • Koolhydraten: 75 gram
 • Vezels: 7 gram
 • Vet: 0,2 gram

Dadels zijn ook rijk aan vitamines en mineralen, zoals:

 • Vitamine B6: 0,2 mg (12% van de ADH)
 • Vitamine K: 3% van de ADH
 • Kalium: 696 mg (15% van de ADH)
 • Mangaan: 0,3 mg (13% van de ADH)
 • Magnesium: 54 mg (13% van de ADH)
 • Koper: 0,2 mg (12% van de ADH)

Daarnaast bevatten dadels ook antioxidanten, zoals flavonoïden, carotenoïden en polyfenolen, die beschermen tegen schade door vrije radicalen en helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Waar komen dadels vandaan?

Dadels komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, met name uit landen zoals Irak, Iran, Saoedi-Arabië, Egypte en Israël. Ze groeien aan de dadelpalm, een boom die veel voorkomt in de woestijnachtige gebieden van deze landen.

De dadels worden geoogst wanneer ze rijp zijn en worden vervolgens vaak gedroogd voor gebruik en opslag.

Dadels zijn al duizenden jaren een belangrijke bron van voedsel voor mensen in deze gebieden en worden vaak gegeten als snack of gebruikt in zoete en hartige gerechten.

In de loop van de tijd zijn dadels ook geïmporteerd naar andere delen van de wereld en worden nu gekweekt in landen zoals Californië, Australië, Spanje en Tunesië.

Sommige van de beste kwaliteit dadels worden nog steeds beschouwd als degene die afkomstig zijn uit het Midden-Oosten, vooral de Medjoul dadels die groeien in de Jordaan vallei en in Israël.

gezondheid voordelen van dadels

Hoeveel dadels mag je per dag eten?

Er is geen vastgestelde hoeveelheid dadels die per dag gegeten mag worden. Het hangt af van verschillende factoren zoals uw caloriebehoefte, gezondheidstoestand en persoonlijke voorkeur.

 Echter, omdat dadels een hoog gehalte aan natuurlijke suikers bevatten, is het belangrijk om er rekening mee te houden hoeveel dadels u per dag eet.

Een goede richtlijn is om niet meer dan 3 tot 6 gedroogde dadels (ongeveer 30 tot 60 gram) per dag te eten. Dit is ongeveer gelijk aan 1 tot 2 verse dadels per dag. Dit is een gemiddelde hoeveelheid en het is belangrijk om rekening te houden met uw persoonlijke caloriebehoefte en gezondheidstoestand.

Houd er rekening mee dat gedroogde dadels meer calorieën bevatten dan verse dadels, omdat de vochtigheid eruit is gehaald. Als u gedroogde dadels eet, is het aan te raden om de hoeveelheid te beperken.

Leestip:

Wat zijn de beste dadels?

Er zijn veel verschillende soorten dadels beschikbaar, en de beste soort dadels is afhankelijk van persoonlijke smaakvoorkeur en het specifieke gebruik. Hier zijn enkele populaire soorten dadels:

 • Medjoul dadels: Deze soort dadels worden vaak beschouwd als de beste soort dadels vanwege hun zoete, sappige en vlezige textuur. Ze zijn groot van formaat en worden vaak gebruikt in zoete gerechten en als snack.
 • Deglet Noor dadels: Deze soort dadels zijn iets kleiner en harder dan Medjoul dadels en hebben een iets minder zoete smaak. Ze worden vaak gebruikt in gebak, koekjes en andere zoete gerechten.
 • Halawi dadels: Deze soort dadels zijn zeer zoet en zacht van smaak. Ze worden vaak gegeten als snack of gebruikt in zoete gerechten.
 • Khadrawi dadels: Deze soort dadels zijn klein en droog en hebben een zoete, nootachtige smaak. Ze worden vaak gegeten als snack of gebruikt in gebak en koekjes.
 • Verse dadels: Verse dadels zijn dadels die direct van de boom zijn geplukt en niet zijn behandeld met conserveringsmiddelen. Ze zijn vaak zoeter en sappiger dan gedroogde dadels.

Zijn dadels een goede vervanging voor suiker?

Dadels kunnen een goede vervanging voor geraffineerde suiker zijn, omdat ze natuurlijke suikers bevatten in plaats van toegevoegde suikers. Natuurlijke suikers, zoals glucose en fructose, die in dadels voorkomen, worden geleverd met vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten, waardoor dadels een veel gezondere optie zijn dan geraffineerde suiker.

Daarnaast zijn dadels ook zachter van smaak, waardoor je minder snel geneigd bent om teveel te gebruiken. Ook zijn dadels een goede optie voor mensen die suiker willen verminderen in hun dieet, omdat ze een natuurlijke zoetstof bevatten en dus een gezondere optie zijn dan geraffineerde suiker.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat dadels nog steeds suiker bevatten, dus het is belangrijk om ze met mate te eten en te combineren met andere gezonde voedingsmiddelen om een evenwichtig dieet te behouden.

Hoe voeg je dadels toe aan een gezond eetpatroon?

Er zijn veel manieren waarop u dadels kunt toevoegen aan een gezond eetpatroon:

 • Eet dadels als snack: Gedroogde dadels kunt u als snack eten, ze zijn een gezonde en natuurlijke zoetstof.
 • Voeg dadels toe aan havermout of granola: Voeg gedroogde dadels toe aan havermout of granola voor een zoete smaak en extra voeding.
 • Maak een salade met dadels: Voeg gedroogde dadels toe aan een salade voor extra smaak en voeding.
 • Voeg dadels toe aan yoghurt of kwark: Voeg gedroogde dadels toe aan yoghurt of kwark voor een gezonde snack of ontbijt.
 • Maak een smoothie met dadels: Voeg verse dadels toe aan een smoothie voor een extra zoete smaak en extra voeding.
 • Maak dadel jam: Maak dadel jam voor een gezonde en natuurlijke zoetstof op brood of crackers.
 • Voeg dadels toe aan gebak: Voeg gedroogde dadels toe aan gebak, koekjes en andere zoete gerechten voor extra smaak en voeding.

1. Verbetering van de stoelgang

Dadels bevatten veel vezels, waaronder voornamelijk insoluble vezels, die kunnen helpen bij een gezonde stoelgang. Vezels zorgen voor een grotere bulk in de ontlasting en kunnen de stoelgang bevorderen.

Vezels kunnen ook water aan de ontlasting toevoegen, waardoor de ontlasting zachter wordt en gemakkelijker kan worden uitgevoerd. Insolubel vezels zorgen ook voor een snellere doorvoer van voedsel door het maag-darmkanaal, waardoor voedsel sneller kan worden afgevoerd.

Daarnaast kunnen dadels ook de darmgezondheid bevorderen door de groei van goede darmbacteriën te stimuleren. Deze goede bacteriën kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darmen en het verminderen van het risico op darmziekten.

gezondheid voordelen van dadels

2. Vermindering van het risico op hartziekten

Dadels bevatten verschillende stoffen die bijdragen aan het verminderen van het risico op hartziekten. Hier zijn een paar redenen waarom:

 1. Antioxidanten: Dadels bevatten antioxidanten zoals flavonoïden, carotenoïden en polyfenolen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Deze ontstekingen zijn een belangrijke factor in het ontstaan van hartziekten.
 2. Vezels: Dadels bevatten veel vezels, waaronder voornamelijk insoluble vezels, die kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed. Hoog cholesterolgehalte kan leiden tot een verhoogd risico op hartziekten.
 3. Mineralen: Dadels bevatten mineralen zoals kalium, magnesium en mangaan die belangrijk zijn voor een gezonde hartfunctie. Kalium helpt bij het reguleren van de bloeddruk, magnesium ondersteunt de gezonde werking van spieren en mangaan is nodig voor de vorming van enzymen die bijdragen aan een gezonde hartfunctie.
 4. Vitamines: Dadels bevatten vitamine B6, die helpt bij de regulatie van de homocysteïne in het bloed. 
gezondheid voordelen van dadels

Winnaar Kookboek van het jaar Gouden Garde Publieksprijs 2014! Hoe maak je authentieke Marokkaanse gerechten met dadels? Wat is het favoriete gerecht van chefkok Mounir Toub, cabaretier Najib Amhali of haarstylist Ilham Mestour? 

3. Vermindering van het risico op diabetes:

Dadels kunnen helpen bij het verminderen van het risico op diabetes omdat ze een aantal stoffen bevatten die kunnen helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Hier zijn enkele redenen waarom:

 1. Vezels: Dadels bevatten veel vezels, waaronder voornamelijk insoluble vezels, die kunnen helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Vezels vertragen de opname van suikers in het bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel geleidelijk stijgt in plaats van plotseling.
 2. Antioxidanten: Dadels bevatten antioxidanten zoals flavonoïden, carotenoïden en polyfenolen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Deze ontstekingen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van diabetes.
 3. Mineralen: Dadels bevatten mineralen zoals magnesium die belangrijk zijn voor de gezonde werking van de pancreas en de productie van insuline. Een tekort aan magnesium kan leiden tot een verminderde werking van de pancreas en een verhoogd risico op diabetes.
 4. Vitamines: Dadels bevatten vitamine B6 die helpt bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel.

4. Verbetering van de botgezondheid

Dadels bevatten mineralen zoals kalium, magnesium en koper, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten.

Dadels zijn ook rijk aan voedingsvezels, die de spijsvertering en de gezondheid van hart en bloedvaten bevorderen. Ze bevatten vitamine A, B-complex en C, evenals essentiële mineralen zoals ijzer, selenium en zink.

Deze voedingsstoffen helpen het lichaam te beschermen tegen tal van ziekten en aandoeningen. Dadels zijn ook een goede bron van antioxidanten en polyfenolen, die ontstekingen en oxidatieve stress kunnen helpen verminderen.

5. Vermindering van het risico op kanker

Dadels bevatten antioxidanten en fytochemicaliën die de groei van kankercellen kunnen remmen en het risico op kanker kunnen verminderen.

Dadels zijn onderzocht op hun antikankereigenschappen. In een studie werd vastgesteld dat dadels en dadelextracten een anti-proliferatieve (afremmen van celgroei) en anti-metastatische (voorkomen dat kankercellen zich verspreiden) werking hebben op verschillende soorten kankercellen.

Andere studies hebben ook aangetoond dat dadels het risico op darmkanker en andere vormen van kanker kunnen verminderen, waarschijnlijk door de aanwezigheid van polyfenolen, antioxidanten en fytochemicaliën.

LET OP: No claim, dadels kunnen absoluut geen kanker genezen!

6. Vermindering van het risico op ontstekingen

Dadels bevatten anti-inflammatoire stoffen die kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen.

De specifieke bestanddelen variëren afhankelijk van de soort dadel, maar over het algemeen bevatten ze veel antioxidanten, polyfenolen en flavonoïden. Van deze stoffen is vastgesteld dat ze ontstekingen verminderen in cellen en dierstudies.

Dadels zijn ook een goede bron van vezels, die een gezonde spijsvertering bevorderen en ontstekingen in de darmen verminderen.

Bovendien bevatten dadels andere voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor het verminderen van ontstekingen, zoals magnesium en kalium.

7. Verbetering van de bloedcirculatie

Dadels bevatten mineralen zoals ijzer en koper, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het bloed.

Dadels kunnen ook kleine hoeveelheden andere mineralen bevatten, zoals calcium, magnesium, fosfor, kalium en mangaan. Deze mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid van de botten en voor de elektrolytenbalans in het lichaam.

Dadels bevatten ook sporen van zink, selenium en andere essentiële vitaminen en mineralen die goed zijn voor de algehele gezondheid.

8. Vermindering van het risico op oogaandoeningen

Dadels bevatten vitamine A, dat belangrijk is voor de gezondheid van de ogen.

Vitamine A is essentieel voor een goed gezichtsvermogen, omdat het helpt het hoornvlies, de buitenste laag van het oog, gezond te houden.

Het helpt ook bij het nachtzicht, en is belangrijk voor het behoud van een gezond immuunsysteem, wat het risico op ooginfecties kan verminderen. Vitamine A helpt ook beschermen tegen maculadegeneratie, een leeftijdsgebonden aandoening die gezichtsverlies kan veroorzaken.

9. Vermindering van het risico op aderverkalking

Dadels bevatten flavonoïden die kunnen helpen om het risico op aderverkalking te verminderen.

Flavonoïden zijn een klasse verbindingen die voorkomen in fruit, groenten en andere planten. Ze staan bekend om hun antioxiderende eigenschappen, die het risico op aderverkalking kunnen helpen verminderen.

Ze zouden ontstekingen verminderen, de bloeddruk en het cholesterolgehalte verbeteren en beschermen tegen oxidatieve stress. Studies hebben aangetoond dat diëten met veel flavonoïden het risico op hart- en vaatziekten met 20% kunnen verminderen. (bron)

10. Vermindering van het risico op osteoporose

Dadels bevatten kalium, magnesium en koper, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten en het risico op osteoporose kunnen verminderen.

Kalium is ook belangrijk voor een goede werking van spieren en zenuwen, en voor een gezonde bloeddruk. Magnesium helpt ontstekingen te verminderen, wat het risico op hart- en vaatziekten kan helpen verlagen.

Koper helpt bij de vorming van rode bloedcellen en ondersteunt de werking van het immuunsysteem. Dadels zijn een geweldige bron van voedingsvezels, die constipatie kunnen helpen voorkomen en de spijsvertering gezond houden.

Ze zijn ook een goede bron van ijzer, dat essentieel is voor de energieproductie in het lichaam.

11. Verbetering van de niergezondheid

Dadels bevatten kalium, dat helpt om de nieren gezond te houden.

Kalium is een essentieel mineraal dat de waterhuishouding, het zuur-base evenwicht en de zenuw- en spierfunctie van het lichaam helpt regelen. Het speelt ook een belangrijke rol in de gezondheid van het hart.

Het eten van voedsel dat rijk is aan kalium kan hoge bloeddruk, beroerte en andere chronische ziekten helpen voorkomen. Kalium is te vinden in verschillende soorten fruit en groenten, zoals bananen, sinaasappels, avocado's, aardappelen, spinazie, tomaten en gedroogde abrikozen.

12. Vermindering van het risico op tandbederf

Dadels bevatten vitamine K, dat helpt om het risico op tandbederf te verminderen.

Vitamine K zit in verschillende voedingsmiddelen, waaronder donkere bladgroenten, kool, bloemkool, spruitjes en dadels.

Vitamine K helpt de tanden gezond te houden door de productie van speeksel te bevorderen en het tandglazuur te versterken. Vitamine K helpt ook ontstekingen in het tandvlees te verminderen, die kunnen leiden tot tandbederf.

Daarom kan het eten van dadels helpen het risico op tandbederf te verminderen door vitamine K te leveren.

13. Vermindering van het risico op veroudering

Dadels bevatten antioxidanten die kunnen helpen om het verouderingsproces te vertragen.

Antioxidanten helpen het verouderingsproces te vertragen door vrije radicalen, die cellen en weefsels kunnen beschadigen, te bestrijden. Enkele van de nuttigste antioxidanten in dadels zijn vitamine C, bètacaroteen en polyfenolen.

Dadels bevatten ook gezonde mineralen zoals zink, magnesium en ijzer die kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve stress en een gezond immuunsysteem ondersteunen.

Het regelmatig eten van dadels kan ontstekingen helpen verminderen en de algehele gezondheid bevorderen.

14.Verbetering van de cognitieve gezondheid:

Dadels bevatten vitamine B6, dat helpt bij de cognitieve gezondheid.

Vitamine B6 is een belangrijke voedingsstof voor de cognitieve gezondheid. Het helpt bepaalde aminozuren om te zetten in neurotransmitters, die op hun beurt de hersenen helpen efficiënter en effectiever te functioneren.

Vitamine B6 komt voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder dadels, gevogelte, vis, aardappelen, volle granen en sommige verrijkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen. 

Het eten van voldoende van deze vitamine B6-rijke voedingsmiddelen kan helpen een gezond niveau van deze essentiële voedingsstof te handhaven.

15. Vermindering van het risico op depressie

Dadels bevatten vitamine G en D, dat helpt bij de regulatie van de stemming en kan helpen om het risico op depressie te verminderen.

Vitamine B6 is een essentiële voedingsstof die het lichaam helpt energie uit eiwitten en koolhydraten in voedsel te gebruiken en op te slaan. Het helpt ook bij de vorming van rode bloedcellen, die zuurstof door het lichaam vervoeren.

Vitamine B6 is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen tijdens de zwangerschap en babytijd, en voor het behoud van een gezonde zenuwfunctie. 

Bovendien kan vitamine B6 het risico op depressie helpen verminderen door stemmingshormonen als serotonine en dopamine te helpen reguleren.

Meer Dadel inspiratie? Bekijk dit kookboek op bol.com

Zijn dadels gezond? Dit is het nadeel van dadels

Echter, één nadeel van dadels is dat ze een hoog gehalte aan natuurlijke suikers bevatten. Dit kan een probleem zijn voor mensen die diabetes hebben of proberen hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Het is daarom belangrijk om dadels met mate te eten en te combineren met andere gezonde voedingsmiddelen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

In het algemeen zijn dadels een gezonde en voedzame toevoeging aan een evenwichtige en gevarieerde dieet.

Ze bevatten veel vitamines, mineralen en antioxidanten die belangrijk zijn voor de gezondheid van het lichaam. Echter, het is belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid suiker die ze bevatten en ze met mate te eten.

Conclusie:

dadels zijn een rijke bron van vitamines, mineralen en antioxidanten die vele gezondheidsvoordelen bieden. Van verbetering van de stoelgang tot vermindering van het risico op hartziekten en diabetes, dadels kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan een gezonde levensstijl.

Het enige nadeel is dat dadels een hoog gehalte aan natuurlijke suikers bevatten, dus het is belangrijk om ze met mate te eten en te combineren met andere gezonde voedingsmiddelen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

In het algemeen zijn dadels een gezonde en voedzame keuze voor iedereen die op zoek is naar een natuurlijke manier om hun gezondheid te verbeteren.


Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>

geert louters 24Taste

Anderen bekeken ook:

>