06/11/2022

geert

koken en recepten

minuten leestijd

Hoe maak je de beste en lekkerste gehaktbal van de wereld?

Gehaktballen maken lijkt heel eenvoudig. Maar een echte goede en lekkere gehaktbal hebben veel mensen moeite mee.

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het maken van een goede gehaktbal, maar één ding is zeker: elke gehaktbal is anders.

De eerste stap bij het maken van de beste gehaktbal ter wereld is het vinden van de perfecte mix van ingrediënten en kruiden. Je moet een mengsel maken van gehakt, paneermeel, eieren, en de juiste kruiden in de juiste verhouding.

Maar je bent dan nog nog niet klaar! Je ultieme gehaktbal moet nog gegaard worden! In dit artikel ga ik je alles vertellen over gehaktballen, misschien wel de beste van de wereld!

Wie heeft de gehaktbal uitgevonden?

Omstreeks 1615 begon de geschiedenis van de gehaktbal in de Nederlandse literatuur.

De beroemde schrijver Bredero schreef  over een mooie frickedil, een ronde schijf of bal van gehakt. Dit was de voorloper van de huidige gehaktbal.

Frickedil was een gerecht dat vooral op de menukaart stond bij de welgestelde burgers en kenmerkend was voor de zomer.

Het werd gemaakt van kalfsgehakt, het vlees dat vooral in België wordt gegeten. Het vlees wordt gemengd met kalfsvet en daarna gebakken. Het wordt dan warm geserveerd als frickedil.

Hoe maak je de beste gehaktbal van de wereld?

Twee eeuwen later, in 1850 duikt de gehakbal op in het kookboek “Betje de goedkoope keukenmeid.”

Volgens het recept moest kalfsgehakt worden gemengd met in melk gedrenkt witbrood of beschuit, twee eieren, zout, nootmuskaat en peper.

Zoals het geval is met veel tradities, is het onduidelijk wie de frickedil als eerste heeft uitgevonden. Wel begon de gehaktbal in de loop van de twintigste eeuw in alle Nederlandse huishoudens gestaag te stijgen.

Wat is het geheim van de beste gehaktbal?

Het geheim van een goede bal is om te beginnen met het juiste vlees!

Biologisch gehakt braadt en bakt gelijkmatiger dan niet-biologisch vlees. Door een biologische slager te gebruiken, heb je het gezondste en veiligste vlees dat mogelijk is zonder in te boeten aan smaak.

We komen tot het soort gehakt dat nodig is. "Het beste kun je een bal maken van 50% varkensvlees en 50% rundvlees met een vetpercentage van rond de 25 procent."

Klinkt gek, maar vet is smaak. Je kunt het vlees maximaal 45 minuten van tevoren uit de koelkast halen. Doe dit niet langer, want gehakt is behoorlijk vatbaar voor bacteriën.

Wil je zelf ook de beste gehaktballen maken? 

Bekijk snel de video workshop van Cooking Academy waar je leert om de beste gehaktbal aller tijden te maken!

De ingrediënten van de beste gehaktbal

De ultieme kruidenmix bestaat uit een mix van zout, peper, gemberpoeder en korianderzaad. Voor het binden kun je een beetje paneermeel en een ei gebruiken.

In plaats van paneermeel kun je ook wat brood gedrenkt in melk toevoegen voor meer smaak. Dat helpt bij het vormgeven en zorgt ervoor dat de bal wat luchtiger wordt.

Haal de gehaktbal na het draaien door een kruidenbroodkruim. Zo krijg je een knapperig korstje tijdens het braden, Kruidenbroodkruimels vind je in elke supermarkt.

Bekijk de workshop over de perfecte gehaktbal

Waarom je zelfgemaakte gehaktballen altijd beter smaken dan in de winkel

Vaak zijn mensen bereid meer te betalen voor zelfgemaakt eten omdat ze denken dat het lekkerder en gezonder is. Maar hoe zorg je ervoor dat je gehaktballen beter smaken zoals de gehaktballen die je in de winkel koopt?

Hoe maak je de beste gehaktbal van de wereld?

Wat zal er gebeuren als je verse kruiden gebruikt die de supermarkt niet gebruikt? Je proeft gelijk het verschil.

Om ervoor te zorgen dat je gehaktballen beter smaken dan in de supermarkt moet je dus hoogwaardige ingrediënten gebruiken.

Hoe lang kun je gehaktballen bewaren?

Het wordt niet aanbevolen om gehaktballen lang te bewaren, omdat dit kan leiden tot bacteriegroei en bederf. Als je ze echter langer dan twee dagen gaat bewaren, kun je ze het beste invriezen. En altijd: Zo snel mogelijk nadat ze zijn afgekoeld in de koelkast zetten.

Help! Mijn zelfgemaakte gehaktballen vallen uit elkaar!

Zet de gehaktballen een uurtje in de koelkast voordat je ze gaat bakken. Gebruik niet te veel gesnipperde ui en rol ze indien nodig door eiwit en paneermeel. Ik maak ze altijd eerst met de hand plat om het bakken gemakkelijker te maken.

Wanneer zijn je gehaktballen gaar?

Een van de meest voorkomende vragen die mensen stellen bij het koken van gehaktballen is: "Hoe weet je wanneer je gehaktballen gaar zijn?"

Het antwoord op deze vraag is meestal subjectief. Het hangt af van de grootte van de gehaktballen, hoe ze gaar zijn en hoe je ze lekker vindt. Er zijn echter een paar manieren om ervoor te zorgen dat uw gehaktballen gaar zijn zonder dat u hoeft te raden.

De juiste kerntemperatuur voor een gehaktbal is ongeveer 68 graden Celsius

Wil je testen of ze gaar zijn zonder ze open te snijden? Druk vervolgens met je tang of vork op de bal. des te harder het aanvoelt, des te gaarder je gehaktbal is.

Zijn gehaktballen gezond?

In 100 gram rundvlees gehaktballen zit:

  • 202 Kcal
  • 12,3 gram eiwit
  • 13,08 gram vet waarvan 4,94 gram verzadigd vet is.
  • 0,35 gram vezels

Rundergehakt is een net iets betere keuze dan half-om-half-gehakt. Gehakt is niet per se slecht, maar je moet toch letten op de hoeveelheid die je eet en het met mate gebruiken.

Hoe maak je de beste gehaktbal ter wereld?

Hoe zou het zijn als jij naam en faam gaat opbouwen met de lekkerste en perfecte gehaktbal?  Wil je alles weten over mengen, kruiden, maken en braden, omdat je dan veel meer controle hebt?

Cooking Academy heeft een geweldige workshop: "De perfecte gehaktbal" De workshop wordt gegeven door Topchef Robert Verweij van Cooking Academy en je kunt de video workshop thuis in je eigen omgeving bekijken.

Ik weet zeker dat jij je gehaktballen dan naar een hoger niveau kunt brengen.

Wie weet..........Maak jij straks de lekkerste gehaktbal ter wereld

Wil je zelf ook de beste gehaktballen maken? 

Bekijk snel de video workshop van Cooking Academy waar je leert om de beste gehaktbal aller tijden te maken!

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!