Hoe maak je de beste en lekkerste koffie? Ontdek het geheim!
23 januari 2021 
16 min. leestijd

Hoe maak je de beste en lekkerste koffie? Ontdek het geheim!

Wanneer je een koffieliefhebber bent is je eerste slokje koffie die je ’s morgens binnenkrijgt hemels lekker. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 2,4 koppen koffie per persoon per dag drinken.

 • Omgerekend is dat gemiddeld ruim 260 liter per persoon per jaar.
 • In kilo’s is dat per persoon bijna 8,5 kilo.

Deze blog gaat dan ook over koffie. Alle geheimen van de beste en lekkerste koffie!

Is de beste en lekkerste koffie maken moeilijk?

Op zich valt dit wel mee. Je hoeft heus geen top barista te zijn om de beste en lekkerste koffie te maken. Er zijn alleen een paar regels waar jij je aan moet houden.

Wanneer je alle tips in deze blog gaat toepassen dan ben ik ervan on overtuigd dat jij straks de lekkerste koffie hebt van de buurt, je familie en je vrienden.

de beste en lekkerste koffie

Wie weet heb je dan iedere dag het huis vol met mensen die bij jou een bakkie komen halen!

De beste en lekkerste koffie zetten is gemakkelijker dan je denkt. Het begint eigenlijk al bij de basis zoals het bewaren van je koffiebonen en het gebruik van de beste koffiefilters. Hier scoor je al punten mee! 

Hoeveel gram koffie per kopje koffie?

Er zijn een aantal veelgebruikte bereidingsmethoden om koffie te zetten:

 • het ouderwetse koffiezetapparaat
 • De Franse pers
 • Ouderwetse overschenk koffie ( ik noem dit zelf altijd campingkoffie)
 • Espresso apparaat

Voordat je gaat starten om koffie te zetten moet je eerst weten hoeveel koffie er in je apparaat moet. Klinkt gek, maar het gebruik van een digitale weegschaal brengt uitkomst en geniet de voorkeur van een maatbekertje of een koffielepeltje. 

De beste en lekkerste koffie espresso

Als algemene regel kun je het beste ongeveer  8 – 10 gram gemalen koffie per kopje koffie aanhouden. Maar ik weet niet hoe groot je koffiekopjes zijn natuurlijk.

Richtlijn:  8-10 gram per 100 -125 ml water. De grootte van je koffiekopje heeft er dus wel degelijk mee te maken.

De ouderwetse overgiet koffie is toch één van de lekkerste methodes

Hier kan ik echt van genieten, ik noem dit altijd camping koffie! Als we gaan kamperen zetten we altijd koffie op deze manier. Thuis niet, gek eigenlijk, omdat dit toch wel één van de beste resultaten geeft

hoe bereid je overgietkoffie?

 1. Breng eerst koud water aan de kook in een waterkoker.
 2. Wanneer je hele bonen gebruikt, maal de bonen dan tot een uniforme consistentie. Het moet iets fijner zijn dan grof zeezout maar het moet ook geen poeder zijn.
 3. Plaats ondertussen een koffiefilter in de filterhouder en spoel deze  af met heet water. Dit verwijdert de papierachtige resten op het filter en warmt de filterhouder op, waardoor je koffie langer warm blijft. Gooi het water dat is gebruikt voor het spoelen weg.
 4. Voeg de gemalen koffie toe aan het filter en zorg ervoor dat het oppervlak waterpas is. Wanneer het water tussen de 90 en 96 graden (ongeveer een minuut van na het koken), giet je langzaam en gelijkmatig net genoeg water over je gemalen bonen om het volledig te verzadigen. Je begint in het midden en eindigt aan de buitenkant.
 5. Stop met schenken voordat de koffie begint te druppelen. Dit wordt de “bloei” -schenking genoemd, waardoor de koffie kan ontgassen.
 6. Giet langzaam het resterende water erbij en houd het water in de druppelaar tussen de helft en driekwart vol. Dit duurt 3 tot 4 minuten. Verwijder voorzichtig het filter, serveer en geniet.

–> Ontdek op bol.com koffiefilters in alle soorten en maten

De Franse koffiepers

De Franse koffiepers, oftewel de cafetière is niet heel erg bekend en populiar in Nederland. Kun je er mee werken dan kun je ook de beste en lekkerste koffie maken! Met deze manier van koffiezetten heb je geen filter nodig en blijft alle koffiesmaak behouden.

Een piepklein nadeeltje is dat er altijd wel een klein beetje koffiedik blijft zitten onder in je kopje. Wanneer je een hele fijne maling hebt van je bonen ga je hier meer last van krijgen.

Hoe maak je koffie met de Franse koffiepers (Cafetière)?

 1. Breng water aan de kook in een waterkoker.
 2. Verwarm je kan of kopje voor met iets van het gekookte water
 3. Als je hele bonen gebruikt, maal de bonen dan tot een consistentie die lijkt op paneermeel. (grover dan je zou willen hebben met de overgietkoffie )
 4. Voeg je gemalen koffie toe aan de kan of kopje
 5. Als het water tussen 90 en 96 graden is (ongeveer na één minuut wachten), voeg het dan toe aan de Franse pers en roer het krachtig door het gemalen. De zettijd is ongeveer 4 minuten, dompel dan langzaam de pers onder om het koffiedik van de koffie te scheiden.
 6. Genieten! Als je niet van plan bent om de koffie meteen te drinken, laat hem dan niet in de Franse pers liggen Giet het over in een thermosfles omdat het anders bitter en sterk van smaak wordt.

–>> Bekijk alle Cafetières op Bol.com

Het traditionele koffiezetapparaat

Wanneer je het huis vol hebt zitten hoef je niet altijd als Barista op te gaan treden. Je hebt een keer weinig tijd en dan is er altijd het traditionele koffiezetapparaat.

Niks mis mee, maar hier kun je ook nog weer een betere kwaliteit koffie uithalen zodat je de beste en lekkerste koffie kunt gaan maken!

 1. Als je hele bonen gebruikt, maal de bonen dan tot een uniforme consistentie vergelijkbaar met gewoon keukenzout. Doe de gemalen koffie in een met filter beklede filtermand en plaats deze in de druppelaar. Draai de wateruitloop over het midden van het koffiedik.
 2. Giet schoon water in de achterkant van de machine (niet over het koffiedik) en druk op de aan-knop.
 3. Schakel de machine uit zodra de koffie klaar is met brouwen (hij stopt met borrelen) om een ​​verbrande smaak te voorkomen. Zorg ervoor dat je de machine één keer per maand reinigt door een mengsel van water en azijn te laten doorlopen. Hierdoor eventuele aangekoekte resten kalk en vuil verwijderd.

Beste en lekkerste koffie zetten met een espressomachine

Wanneer je gebruik maakt van een espressomachine heb je eigenlijk al één van de beste en lekkerste koffie bereid. Mits je het goed doet, want je kunt het ook heel erg goed verprutsen.

beste en lekkerste koffie

Deze tips kan ik je adviseren:

 1. Wanneer je de koffiehouder hebt gevuld, verdeel het dan even met de bolle kant van een lepel. Alles moet goed verdeeld worden en de randjes moeten schoon zijn. water kiest altijd voor de weg met de minste weerstand (daar waar het minste koffie zit)
 2. Ook hier komt het er weer op aan om de juiste hoeveelheid koffie toe te voegen. Als je 20 gram koffie gebruikt om 30 gram espresso te maken en je zit er 2 gram naast, dan is dat 10%. Meten is weten, gebruik dus bij voorkeur een digitale weegschaal.
 3. Je hebt er altijd een soort stampertje bij. Veel mensen hebben de neiging om het dan hard aan te stampen. Dat is zonde en gaat ten koste van een lekker bakje koffie. Je moet juist aanstampen met een constante druk, iedere keer volledig waterpas.  
 4. Zorg ervoor dat alles van te voren goed gereinigd is. Dit ga je echt merken in de smaak van je koffie.

De perfecte Espresso maken maak je niet in één keer, oefenen, oefenen en oefenen, totdat je de juiste balans hebt gevonden

Wat verder van invloed kan zijn op je koffie

Koffie bestaat voor 98% uit water. Water is dus ook van grote invloed op je kwaliteit van de koffie. Met hard water ( water met veel kalk) gaat je koffie anders smaken dan met zacht water.

Het beste water om koffie te zetten moet wel mineralen bevatten zoals magnesium. Magnesium is goed omdat het blijft plakken aan alle smaakstoffen die in koffie zit.

Woon  je in een gebied waar alleen maar hard water uit de kraan komt? Ga het een keer testen om het te mengen met een fles gebotteld water. Sommige ervaren gelijk al een groot verschil in smaak.

Gewoon het water gebruiken dat voor jou het beste is. 

Het allerbelangrijkste: Gebruik de beste kwaliteit koffiebonen.

Beste kwaliteit koffiebonen

Een goede kwaliteit koffieboon gaat echt het verschil maken. Je kunt alle randvoorwaarden nog zo in orde hebben. Gebruik je niet de juiste koffiebonen dan is al het werk voor niks geweest!

In Nederland komt momenteel de beste en lekkerste koffie uit Eindhoven.

Mathijs en Max Hebben er heel veel tijd ingestoken om de perfecte koffiebonen uit te zoeken en op de juiste manier te branden. Deze koffie heet Kraft en gaat het in 2021 (en daarna) helemaal maken in Nederland.

kraft koffie kopenIn anderhalf jaar tijd hebben ze ontelbaar veel bonen gebrand, geproefd, gebrand en na nog een keer geproefd te hebben zijn ze uitgekomen op een perfect product.

Dit gaat als een speer, De Horeca heeft hun producten al ontdekt en sinds kort is het ook beschikbaar voor de mensen thuis.

Wat maakt de koffieboon van Kraft nu zo bijzonder?

kraft koffie kopen

Koffiebonen uit de supermarkt zijn met het oog op een langere houdbaarheid vaak erg donker gebrand. Deze koffie heeft vaak ook al maandenlang in een pakhuis gelegen. Wanneer ze donker zijn gebrand is de kans groot dat de koffie heel bitter wordt en de eigen smaak van de koffieboon bijna helemaal verloren gaat.

Bij de koffiebonen van Kraft ligt het anders. Er wordt gebruik gemaakt van topkwaliteit bonen, die vaak licht tot medium gebrand worden, om de eigen smaak van de boon zoveel mogelijk te behouden.

Kraft heeft zijn eigen unieke methode ontwikkeld

Kraft maakt dus gebruik van de techniek om de bonenen licht tot medium te branden. Door deze manier wordt de ‘body’ zo sterk mogelijk.

Hierdoor ga je een heel andere sensatie ervaren met je koffie.

Kraft staat voor kracht, en dat proef je. Mathijs en Max zijn continu op zoek naar de perfecte balans tussen boon en branding. Dat is per boon verschillend; pure ambacht dus!

Kraft is verse, intense koffie zonder poespas, rechtstreeks vanuit hartje Eindhoven.

Drie soorten Kraft koffie, ieder met zijn eigen smaakbeleving

Op dit moment heeft Kraft drie soorten bonen op de markt gebracht:

 • Knoest – Deze melange smaakt vol en intens. Deze Colombiaanse koffieboon met chocolade tonen behoudt heel veel van zijn eigen smaak tijdens de roast. Klik hier voor meer informatie
 • Kwiek – Dit zijn koffiebonen uit Ethiopië. De bonen zijn licht gebrand, om de zoetheid van de boon volledig te benutten en de frisheid te creëren die je van deze branding mag verwachten. Klik hier voor meer informatie
 • Kruimel– Een koffieboon uit Brazilië. Door de medium branding overheersen de chocolade- en nootachtige tonen het kleine bittertje dat je van je dagelijkse kopje koffie gewend bent. Klik hier voor meer informatie

Weet je nog niet welke koffie het beste bij je past? Er is ook een proefpakket te bestellen in een handige 3-pack zodat je het eerst kunt testen

Bij Kraft kun je zelf kiezen hoe je gemalen wilt hebben

Zoals je geleerd hebt in deze blog smaakt je koffie anders bij een fijne maling of bij een grove maling. Hier heeft Kraft over nagedacht. Je kunt kiezen tussen:

 • Hele bonen
 • Espressomaling
 • Fijne filtermaling
 • Grove maling

Dit kun je heel erg handig aanvinken in de webshop van Kraft. 

BESTE KOFFIEBONEN KRAFT

Handige links die zijn gebruikt in deze blog

Wil je nu meer uit je koffie halen dan momenteel? Oftewel de Beste en lekkerste koffie maken van de buurt? Ik heb alles even voor je op een rijtje gezet:

Conclusie: Hoe maak je nu de beste en lekkerste koffie

Om de beste en lekkerste koffie te maken heeft niet alleen te maken met een goed apparaat. Er komt wel wat meer bij kijken. De juiste verhouding, de juiste koffiebonen, De hoeveelheid en zelfs het water wat je gebruikt.

Maar het allerbelangrijkste is en blijft toch de perfecte koffiebonen. Vers, en op de juiste manier gebrand en gemalen. Die vindt je dus gewoon in Nederland, bij Kraft koffie! 

Over de schrijver
Hoi!, Geert hier! Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. Ik ben stapelgek op alles wat lekker en gezond is. "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen" Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? dan ben je op deze website op het juiste adres!
Reactie plaatsen

Niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent?

We hebben meer dan 200 verschillende artikelen op 24Taste staan!

Eerlijk en goed vlees kopen? Rechtstreeks van de boer!

Meer informatie
Nobel vlees, dat ga je zeker proeven