29/08/2022

geert

Gezond

minuten leestijd

16 fantastische Aleppo zeep weetjes. (+DIY tip!)

….. Ik ben er sinds kort achter gekomen wat voor voordelen Aleppo zeep voor je heeft. Aangezien ik altijd wild enthousiast ben over producten  waar je echt iets aan hebt heb ik er een uitgebreide blogpost over geschreven.

Echt een artikel waar je iets aan hebt en ik hoop dan ook dat dit waardevol voor kan zijn. Je zult er achter komen dat het echt een super mooi product is

Wat is Aleppo zeep?

Aleppo zeep dankt zijn naam aan de stad Aleppo. Deze stad ligt in Syrië. Aleppo zeep wordt al jaren lang gefabriceerd en vanaf de 7e en 8e eeuw werden de eerste zeepfabrieken in Aleppo gebouwd.

Wat heel erg triest is dat er bijna niets meer over is van de stad. alles is verwoest door de burgeroorlog. Bekijk hier de schokkende foto’s maar eens (voor en na)

Aleppo zeep is de oorsprong van de eerste harde zepen ter wereld. Het is gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten. Het is 100% afbreekbaar en daarom is het dan ook extreem milieuvriendelijk.

Het is dus echt een puur en zuiver product. Omdat het alleen maar zuivere bestanddelen bevat kan de zeep heel erg goed verdragen worden door de gevoelige en snel geïrriteerde huid. De eigenschappen en werking van de zeep zijn dan ook al duizenden jaren oud en daardoor is de zeep nog steeds favoriet bij de lokale bevolking in Syrië. Het is al een tijdje te koop in ons land, maar het is net of de mensen het nu pas gaan ontdekken.

Vanwege de uitzonderlijk hoge concentratie aan plantaardige oliën is Aleppo zeep de enige zeep die blijft drijven in water.

Wat zijn de ingrediënten van Aleppo zeep?

De basis ingrediënten van pure Aleppo zeep zijn natuurlijke olijfolie, laurierolie, plantaardige soda en water. Geen ingewikkelde synthetische bestanddelen, maar dat wil niet zeggen dat de werking van de zeep niet krachtig of effectief is. Integendeel!

De olijfolie en laurierolie zorgen ervoor dat de zeep een beschermende, verzorgende, voedende, reinigende én bacterie werende werking heeft. Aleppo zeep bevat ingrediënten die volledig natuurlijk en biologisch zijn. Eerlijk voor het milieu én eerlijk voor je lijf!

Wat is de werking van olijfolie en laurierolie in Allepo zeep?

Het percentage laurierbesolie in de Aleppo zeep bepaalt de kracht van de werking. Hoe hoger het percentage laurierbesolie, hoe krachtiger de zeep.

Een zeer onrustige huid zal baat hebben bij een zeep met 40% laurierolie, maar Aleppo zeep met 5% Laurierolie heeft op een normale, of licht onrustige huid ook al een uitstekende werking. Bekijk goed welke zeep dus het beste bij jouw huid past.

Olijfolie reinigt de hoofdhuid en het haar intensief. Daarnaast heeft het ook een zeer voedende werking. Je haar en hoofdhuid worden gehydrateerd en worden weer gezond en fris. Je haar voelt na het wassen weer heerlijk zacht en glad aan. Ook je huid wordt diep gevoed en gehydrateerd door de heerlijk zachte olijfolie.

Aleppo zeep kan ook wel worden vergeleken met een goede wijn; hoe ouder, hoe beter. Tijdens het rijpingsproces van ongeveer 9 maanden verliest de zeep zo’n 90% aan gewicht. en daarna is het super hoog geconcentreerd.

Hoe wordt Aleppo zeep gemaakt?

Aleppo zeep kan alleen maar in de koudere maanden worden gemaakt ( vanaf november tot maart) Eerst wordt de olijfolie met water en soda gemengd en dit wordt tot 200 ° C verwarmd.

Daarna voegen de speciaal erkende ‘zeepmeesters’ het ‘speciale ingrediënt’ toe: laurierolie. Zodra de zeepmassa de juiste consistentie heeft bereikt, moet deze ’s nachts afkoelen. Vervolgens wordt de zeep over de fabrieksvloer gegoten en lopen de zeepmeesters met houten schoenen over de Aleppo zeep om het in stukken te snijden, en om de massa gelijkmatig te verdelen.

In onderstaande video kun je zien hoe Aleppo zeep wordt gemaakt 

Hoe herken je de echte Aleppo zeep?

Wat echt balen is dat de commerciële wereld Aleppo zeep ook heeft ontdekt. Ze maken allemaal gebruik van de hype, en gaan het namaken, uiteraard met synthetische middelen erin. Dit is echt zo jammer, dit is hetzelfde met feta kaas en mozzarella. Die wordt ook overal nagemaakt. Ik ben van mening dat Aleppo zeep cultureel erfgoed moet blijven!

Dit artikel gaat je dus ook helpen om aan de traditionele Aleppo zeep te komen. Geen synthetische nagemaakte rotzooi!

Zeep is niet gewoon zeep, wat de meeste mensen denken. Er zijn een aantal kenmerken bekend, waarmee je aardig uit de voeten kunt komen om de pure Aleppo zeep te onderscheiden van de neppers. De originele is meestal bruin aan de buitenkant, en groen aan de binnenzijde.

Ziet het stukje zeep er meer uit als een rots? Of ziet het er zeer perfect vierkant uit? Een rots-achtige structuur getuigt nog van echte ambacht. Dat is de charme van de originele. Het hoeft dus niet perfect vierkant te zijn. Ga dus voor de lelijke stukken! We kopen dus geen fruit op de markt en kiezen daar voor de mooiste exemplaren.

Vrijwel alle natuurlijke, pure Aleppo zepen bevatten een “ brandmerk” in de zeep van de zeepmakerij. Ook dit is een goed herkenningspunt .

Allepo zeep heeft ook een specifieke geur. Zorg ervoor dat je weet hoe een echt stukje Aleppo zeep ruikt. Je kunt dan makkelijker de echte stukken van de onechte onderscheiden. Echte, zuivere Aleppo zeep bestaat uit olijfolie, laurierbes olie, soda en water, meer mag er echt niet doorzitten.

Kom je wel meer ingrediënten tegen? Je weet nu wat de kenmerken zijn van de echte en je mag dit gerust tegen de winkelier zeggen!

Alle producten moeten overeenkomstig de Europese wetgevingen zijn te traceren. Is dit niet het geval, heb je te maken met een industrieel stukje zeep wat zeker niet ambachtelijk is geproduceerd. 

Wat kost Aleppo zeep?

Het ambachtelijke proces is zeer intensief. Aleppo zeep is daarom nooit goedkoop.

Je kunt dus best de verkoopprijs als een richtlijn aanhouden. Kost de Aleppo zeep bijna niets en is het net zo duur als een stukje zeep uit de Action? Liggen laten! Echte Aleppo zeep kost minimaal 5.-  of meer per 100 gram.

De hoge prijs ligt aan het aandeel aan laurierbes olie. Dit is 10 x zo duur dan olijfolie. Hoe hoger het percentage aan laurierbes olie in Aleppo zeep, hoe duurder. 

Waar herken je aan of je Aleppo zeep niet nep is?

Wanneer het in contact komt met water dan mag het absoluut niet schuimen. Is dit wel het geval dan zit er waarschijnlijk palmolie, kokosolie of een ander chemisch middel in.

Eerder in dit artikel heb ik het al over de drijftest gehad. Echte ambachtelijk vervaardigde Aleppo zeep moet zo’n 9 maanden rijpen in de open lucht. Als je thuis het stuk zeep in een bak water laat vallen moet de zeep blijven drijven. Gebeurt dit niet en zakt de zeep naar de bodem, dan heb je te maken met een nagemaakt product!

Hoe gebruik je Aleppo zeep?

Aleppo zeep is voor heel veel doeleinden te gebruiken. het heeft een reinigende, ontsmettende en beschermende werking. Bij irritatie kan de zeep pijnstillend, genezend en kalmerend werken.

De zeep kan dagelijks gebruikt worden voor het reinigen van haar en de huid. Huidproblemen kunnen door middel van gebruik van de Aleppo zeep verholpen worden.

Ook word Aleppo zeep voor vele verschillende huishoudelijke doeleinden gebruikt.

Je haar wassen met Aleppo zeep?

Wanneer jij je haar wilt wassen met Aleppo zeep dan kun de het blok zeep over je hoofdhuid wrijven, Laat de zeep goed intrekken, zodat ook de hoofdhuid kan worden gereinigd en verzorgt kan worden.

Zorg dat je het schuim van de zeep even in masseert in je hoofdhuid, maar ook in je haren. Even laten intrekken en daarna goed uitspoelen!

Zelf wasmiddel maken van Aleppo zeep

Je kunt van Aleppo zeep heel erg goed een milieu vriendelijk wasmiddel maken. Het is ook nog veel goedkoper! van één blok wasmiddel kun je uiteindelijk 10 flessen wasmiddel maken. Je was wordt super schoon, het zal niet meer gaan schuimen en je hoeft voor de witte was en de bonte was niet meer duren wasmiddel te hoeven aanschaffen.

Aleppo zeep kun je zelf vloeibaar maken. Onderaan dit artikel heb ik een DIY tip hoe je van een brok Aleppo zeep vloeibare zeep kunt maken. Een brok in je wasmachine gooien zal echter niet helpen

Je tanden poetsen met Aleppo zeep

Dit klinkt best een beetje vaag toch? Hoe kun je nu je tanden gaan poetsen met zeep. Aangezien er in Aleppo zeep geen rare toevoegingen zitten is dit een heel erg goed middel om je tanden te poetsen.

Wanneer je vaak last hebt van aften in je mond ga je merken dat dit zeer snel gaat verdwijnen.

Helpt Aleppo zeep bij acné?

Vanwege het speciale productieproces heeft Aleppo zeep antibacteriële effecten. Daarom is het een geweldig reinigingsmiddel voor je huid, vooral als je de neiging hebt om acne te krijgen. Als je Aleppo-zeep wilt gebruiken voor de behandeling van acne, is er ook zeep met scrubdeeltjes beschikbaar.

Aleppo zeep – psoriasis – eczeem

Inmiddels weet je dat het antibacteriële eigenschappen heeft. Wanneer je Aleppo zeeg gaat aanschaffen om deze hardnekkige huidproblemen op te lossen kies dan voor de variant met het hoogste percentage laurierolie. Het zal de huid voeden, op een natuurlijke manier.

Aleppo zeep en haaruitval

Er zijn mensen die zeggen dat ze minder haaruitval hebben sinds ze Aleppo zeep zijn gaan gebruiken. Je moet dit zelf gaan ondervinden. Je bent sowieso goedkoper uit als je Aleppo zeep gaat gebruiken

Wat is het verschil tussen Aleppo zeep en Marseille zeep?

Toen de Franse kruisvaarders Syrië ontdekt hadden namen ze het recept van de Aleppo zeep mee naar Marseille en veranderde het naar de wensen van dat moment.  Daarmee was de Savon de Marseille geboren.

Marseille zeep bestaat er in wit en groen. Aan de witte zeep is palmolie toegevoegd en aan de groene zeep is olijfolie toegevoegd. Deze zeep is ook uitstekend, maar het is alleen jammer dat het geen zuivere zeep meer is. Het moet altijd weer goedkoper en daar is palmolie uitstekend voor. (trouwens jammer van de oerwouden die daarvoor gekapt moeten worden)

Aleppo zeep als scheerzeep

Je kunt Aleppo zeep ook prima gebruiken als scheerzeep. Je kunt het zelf maken ( zie de tip onderaan dit artikel) maar er is op bol.com ook een kant en klare variant te verkrijgen. Vanwege de oliën wat er inzit gaat je huid super glad worden en krijgt het tegelijkertijd een goede verzorging.

Waar kun je Aleppo zeep kopen?

Wanneer je Aleppo zeep wilt gaan kopen dan wil ik je er voor beschermen dat je wel de juiste aanschaft. En met de juiste bedoel ik dat je de meest pure vorm aanschaft, en niet eentje met allerlei toevoegingen van chemische stoffen.

Ik wil niet zeggen dat de zeep die je bij het kruidvat of de trekpleister niet goed is. Dit moet je zelf ondervinden.

Bol.com is niet duur, en heeft een ruime keuze

Op Bol.com heb ik ook een hele mooie giftset voor je gevonden. Deze is ook van een goede kwaliteit. Bekijk hier de giftset van Aleppo zeep

Maak zelf vloeibare zeep van Aleppo!

Ik had je nog wat beloofd! Ik heb nog een geweldige DIY om zelf vloeibare zeep van Aleppo te maken. Ik heb er een handige download van gemaakt zodat je het zelf kunt uitprinten.

Over de schrijver

Hoi,

Geert hier!

Wat supertof dat je op 24Taste bent beland. Naast chef-kok, trendwatcher, levensgenieter, en foodaholic ben ik de drijvende kracht van 24Taste.nl. 

 "Ik ben altijd op zoek naar middelen om meer kwaliteit uit het leven te halen"  Wil je afvallen, je fitter voelen, gezond en lekker eten, bruisend van de energie de dag doorkomen? 

Lees verder>>>


Anderen bekeken ook

Eerlijk en goed vlees kopen?

Als je op zoek bent naar goed en eerlijk vlees koop je het rechtstreeks bij de boer. Top kwaliteit en niet duur! Dat proef je zeker!